Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Történelmi bukta felé tart a Facebook

GettyImages-998767280
2018.07.26. 19:41

Az amerikai tőzsde történetében a legnagyobb egy napon belüli tőkeérték-veszteség felé halad a Facebook – írja az MTI.

A Facebook részvénye a csütörtöki kereskedésben közel húsz százaléknyi árfolyamveszteséget szenvedett el. A zárás előtt mintegy négy órával az árfolyam ennél kisebb, 18,13 százalékos veszteséget mutatott 178,06 dolláron. Ha viszont a közel húsz százalékos veszteség a zárásra is megmarad, az 124 milliárd dollárral az amerikai értékpapírpiacok történetében a legnagyobb napi tőkeérték-veszteség lehet.

Az így a semmibe elillanó 124 milliárd dollár közel négyszerese például a Twitter piaci tőkeértékének.

A Facebook elemzői várakozásoktól elmaradó forgalmi adatokat tett közzé negyedéves eredmény beszámolójában. A közösségi média platformnak ráadásul az aktív felhasználói száma is csökkent.

Szerda éjszaka mínusz 23-24 százalék körüli mélységben is járt a Facebook részvényárfolyama, miután a webes cég közzétette a negyedéves pénzügyi jelentését. Ebben az állt, hogy a nyeresége 5,12 milliárd dollár lett, ami részvényenként 1,74 dollárt jelent, és ez kicsit felülmúlja a piac által várt 1,71 dolláros átlagot.

A mélyrepülés oka viszont abban keresendő, hogy a társaság 13,04 milliárdos bevétele jócskán elmaradt a várt 13,34 milliárdtól, ami azt jelzi, hogy megérezte a Facebook az őt ért támadásokat, és lehetett némi hatása a Cambridge Analytica-botránynak.

Az aktív felhasználók létszámának növekedése is megtorpant egy kicsit. A Wall Street elemzői által várt 1,49 milliárd napi felhasználó helyett 1,47 milliárd jött össze, és hasonló mértékű eltérés van a havi bejelentkezések számába, a remélt 2,25 milliárd felhasználó helyett 2,23 milliárdot számláltak a Facebookon. 

A legértékesebb régióban pedig, az Egyesült Államok és Kanada területén, gyakorlatilag nem volt semmi növekedés, maradt a 185 millió napi és 241 millió havi aktív júzer. Európában még csökkent is a júzerek aktivitása! Az első negyedév 377 millió aktív havi felhasználójából csak 376 millió maradt meg, míg a napi bejelentkezések száma a korábbi 282 millióról 279 millióra apadt.

(Borítókép: David Paul Morris/Bloomberg via Getty Images)