Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Varga Mihály: Sokuknak egy nyomorult honlapja sincs

4303
2018.07.26. 11:16
Elégedetlen a magyar vállalkozásokkal a kormány. Két miniszter is hosszan sorolta Tusványoson, mennyire le vannak maradva versenyképességben a nyugati társaikhoz képest.

Egy holland munkás kétszer annyi értéket állít elő, mint egy magyar, itt hatékonysági problémák vannak.

A fenti gondolatot nem egy nyugatot majmoló közgazdász fogalmazta meg, hanem Varga Mihály pénzügyminiszter festette le így a magyar kkv-k helyzetét. Tusványoson ugyanis csütörtök reggel a versenyképesség és az állami szerepvállalás volt a téma, és a beszélgetéshez két miniszter is hozzászólt.

Palkovics László, a magyar kormány innovációs és technológiai minisztere szintén a hollandokat hozta fel példaként.

Ha egy holland kkv-t és egy magyart összehasonlítunk, akkor hatékonyságban, termelékenységben jelentős a különbség. És a holland javára.

Ennyiből már sejthetjük, hogy ezúttal nem kormányzati dicshimnuszokat hallhattunk a magyar versenyképességről. A két miniszter szokatlan őszintéséggel nézett szembe azzal, hogy a vállalati szektorban a számok és a mindennapi tapasztalatok alapján is jókora elmaradásban vannak a magyarok.

Varga Mihály először hivatalból megdicsérte a makroszámokat, majd azt mondta, hogy a versenyképesség javítása két területen múlik. Az állami szolgáltatások minőségén (Mennyit kell foglalkozni az adózással? Mennyi idő egy csődeljárás?) szerinte van még mit javítani, de nem állunk rosszul. A kkv szektorban viszont több a teendő.

"Ne áltassuk magunkat, ez a szektor sosem lesz a feldolgozóiparban versenyképes a nagy cégekkel, multikkal, de a szolgáltató szektorban megvan ez a lehetőség" - mondta Varga. Majd sorolta a problémákat, miért nem sikerül kkv-knak versenyképessé válnia. Probléma például, hogy a magyar kis- és középvállalkozások nem képzik a munkavállalóikat, Ausztriában minden ötödik, itthon csak minden tizedik munkavállalót képeznek tovább.

Sokuknak egy nyomorult honlapja sincs!

Így nem csoda, hogy nem is ismerik a megyében, nem tud összekapcsolódni más vállalkozásokkal. További probléma az idegen nyelvtudás hiánya. Varga azon ironizált, hogy várhatjuk, hogy "a magyar legyen világnyelv, vagy egy tolmácsgép kifejlesztését", de erre nem lát esélyt. A beszélgetésen résztvevő Bernáth Tamás, a Magyar Fejlesztési Bank elnök-vezérigazgatója ki is mondta, hogy az angoltudást kellene javítani, akár a nyelv kötelezővé tételével is.

Palkovics László hasonló szellemben beszélt a vállalkozásokról. Szerinte a legfontosabb feladata a kormánynak, hogy a magyar vállalatok többet állítsanak elő, nagyobb hatékonysággal. A miniszter szerint a nyugatiakhoz viszonyított hatékonyságbeli különbséghez hozzájárul az innovációs képesség hiánya a magyar tulajdonú vállalkozásoknál. "Kiszolgáltatottá válnak, hiszen ha ez nincs, más ötletéből állítanak elő terméket."

Varga szerint további probléma, hogy nincsenek "zászlóshajóink", vagyis világszerte ismert magyar márkák.

Tegyük fel a kérdést egy franciának, milyen magyar márka jut eszébe? Semmi!

És Varga hangsúlyozta, hogy bárki bármit mond, két dologgal nem lehet a versenyképességet javítani: az alacsony bérekkel és a gyenge valutával. "Ezek átmenetileg segítenek, de amikor ki kell menni a napra, nem."