Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Venezuelában öt nullát vágnak le a helyi pénzből

2018.07.26. 06:59 Módosítva: 2018-07-26 07:42:45

Korábban három nullát akartak, végül öt nullát fognak levágni a venezuelai pénznem, a bolivár végéről, jelentette be Nicolás Maduro venezuelai elnök. Erre a lépésre azért kényszerül az ország, mert a Nemzetközi Valutaalap (IMF) előrevetítései szerint az infláció akár az egymillió százalékot is elérheti az év végéig.

Maduro egyúttal bejelentette: augusztus 20-án adják ki az új bankjegyeket, amelyek árfolyamát  a közelmúltban indított, állami támogatású kriptovalutához, a petróhoz kötik. Az új bankjegyeket 2-től 500-as címletekben hozzák forgalomba, amelyek a jelenlegi árfolyamon 200 000-től 50 millió bolivarnak felelnek meg. 1 forint jelenleg 428 bolivár.

Maduro szerint az átállás az új pénzre forradalmi változást jelent a gazdaságban.  A digitális valuták szakértői ugyanakkor arra hívják fel a figyelmet, hogy a petro hitelessége meglehetősen vitatott, mert a befektetők egyrészt nem bíznak Maduro kormányában, másrészt elrettenti őket a bolívar helytelen kezelése.

Venezuelában az infláció idén júniusban meghaladta a 46 ezer százalékot. A múlt héten egy kiló csirkehús 2,2 millió bolívarba került, ma már több mint 4,2 milliót kell kiadni érte, és a kormánynak lassan gondot okoz a pénznyomáshoz szükséges papír beszerzése is. Alejandro Werner, az IMF térségért felelős illetékese azt mondta: a venezuelai inflációt csak ahhoz lehet hasonlítani, ami Németországban az első és második világháború után, illetve Zimbabwéban az előző évtized végén volt.

Maduro javaslatot tett a deviza-bűncselekményekre vonatkozó törvény módosítására is, hogy előmozdítsa a külföldi befektetéseket az országba. Közgazdászok leginkább az ország devizakorlátozását azonosítják a gazdasági növekedés legfőbb akadályaként.

A venezuelai elnök bejelentette azt is, hogy az Orinoco folyó melletti nehézolaj-kitermelés kihasználási jogait átruházza a központi bankra, ami szerinte segíteni fogja az ország nemzetközi tartalékainak feltöltését.

A hatalmas olajkészletekkel rendelkező, de szinte semmi mást nem exportáló Venezuela gazdasága az olajár esése miatt az elmúlt években gyakorlatilag összeomlott. Számos venezuelai szenved élelmiszerek, valamint gyógyszerek hiányától. A havi minimálbér mintegy 250 forintnak felel meg Venezuelában, ami ugyancsak hozzájárul ahhoz, hogy a lakosság nagy része nem tud rendesen táplálkozni, vagy éppen alapvető egészségügyi ellátáshoz jutni. Ennek következtében rengeteg ember elhagyta hazáját a gazdasági válság elől menekülve.

A szocialista kormány kritikusai szerint a caracasi vezetés a válságot hozzá nem értésével és korrupciójával saját maga idézte elő. Nicolás Maduro államfő ugyanakkor a Nyugatot teszi felelőssé a gazdasági bajokért.