Venezuelában öt nullát vágnak le a helyi pénzből

2018.07.26. 06:59 Módosítva: 2018.07.26. 07:42

Korábban három nullát akartak, végül öt nullát fognak levágni a venezuelai pénznem, a bolivár végéről, jelentette be Nicolás Maduro venezuelai elnök. Erre a lépésre azért kényszerül az ország, mert a Nemzetközi Valutaalap (IMF) előrevetítései szerint az infláció akár az egymillió százalékot is elérheti az év végéig.

Maduro egyúttal bejelentette: augusztus 20-án adják ki az új bankjegyeket, amelyek árfolyamát  a közelmúltban indított, állami támogatású kriptovalutához, a petróhoz kötik. Az új bankjegyeket 2-től 500-as címletekben hozzák forgalomba, amelyek a jelenlegi árfolyamon 200 000-től 50 millió bolivarnak felelnek meg. 1 forint jelenleg 428 bolivár.

Maduro szerint az átállás az új pénzre forradalmi változást jelent a gazdaságban.  A digitális valuták szakértői ugyanakkor arra hívják fel a figyelmet, hogy a petro hitelessége meglehetősen vitatott, mert a befektetők egyrészt nem bíznak Maduro kormányában, másrészt elrettenti őket a bolívar helytelen kezelése.

Venezuelában az infláció idén júniusban meghaladta a 46 ezer százalékot. A múlt héten egy kiló csirkehús 2,2 millió bolívarba került, ma már több mint 4,2 milliót kell kiadni érte, és a kormánynak lassan gondot okoz a pénznyomáshoz szükséges papír beszerzése is. Alejandro Werner, az IMF térségért felelős illetékese azt mondta: a venezuelai inflációt csak ahhoz lehet hasonlítani, ami Németországban az első és második világháború után, illetve Zimbabwéban az előző évtized végén volt.

Maduro javaslatot tett a deviza-bűncselekményekre vonatkozó törvény módosítására is, hogy előmozdítsa a külföldi befektetéseket az országba. Közgazdászok leginkább az ország devizakorlátozását azonosítják a gazdasági növekedés legfőbb akadályaként.

A venezuelai elnök bejelentette azt is, hogy az Orinoco folyó melletti nehézolaj-kitermelés kihasználási jogait átruházza a központi bankra, ami szerinte segíteni fogja az ország nemzetközi tartalékainak feltöltését.

A hatalmas olajkészletekkel rendelkező, de szinte semmi mást nem exportáló Venezuela gazdasága az olajár esése miatt az elmúlt években gyakorlatilag összeomlott. Számos venezuelai szenved élelmiszerek, valamint gyógyszerek hiányától. A havi minimálbér mintegy 250 forintnak felel meg Venezuelában, ami ugyancsak hozzájárul ahhoz, hogy a lakosság nagy része nem tud rendesen táplálkozni, vagy éppen alapvető egészségügyi ellátáshoz jutni. Ennek következtében rengeteg ember elhagyta hazáját a gazdasági válság elől menekülve.

A szocialista kormány kritikusai szerint a caracasi vezetés a válságot hozzá nem értésével és korrupciójával saját maga idézte elő. Nicolás Maduro államfő ugyanakkor a Nyugatot teszi felelőssé a gazdasági bajokért.