Wales lehet a brexit legnagyobb vesztese

2018.07.26. 14:05

Cardiff városa függ leginkább a pénzügyi szolgáltatások exportjától - írja az MTI a Centre for Cities nevű kutatóközpont rangsorára hivatkozva.

A brexit negatív következményekkel járhat a brit bankokra, biztosítókra és alapkezelőkre, ám a lehetséges kockázatokkal kapcsolatban legtöbbször London pénzügyi központját, a Cityt emlegetik - hívta fel a figyelmet a Financial Times, amely azonban az elemzést ismertetve arról írt, hogy Cardiff mellett, Edinburgh, Leeds és Northampton is jóval előrébb van a rangsorban a pénzügyi szolgáltatások exportjának arányát tekintve, mint a főváros.

Walesben, pedig a tartomány volt az uniós támogatások fő nyertese, a többség az Európai Unió elhagyását támogatta a 2016 júniusában rendezett népszavazáson, csakúgy, mint a listán szereplő városok több mint fele. Pedig a brit parlament alsóházának adatai alapján

Wales évente 9,9 milliárd font (3618,65 milliárd forint) értékben exportál az EU-ba, ami a teljes exportjának a 60 százaléka.

Walesi export

Csak az ország északkeleti részén hasonlóan magas a mutató, ott az export 59 százaléka megy az unióba, az egész Egyesült Királyságot tekintve ez a szám 50 százalék. Ezen felül a Centre for Cities előrejelzései szerint a jelentős high-tech központként ismert dél-walesi folyosó lehet az egyik legnagyobb vesztese a brexitnek.

A Cardiff által exportált szolgáltatások négyötöde pénzügyi szolgáltatás, ami csaknem kétszerese a londoninak. A walesi városok közül Newport és Swansea is az első húszban szerepel a listán.

Catherine McGuinness, a Cityt irányító és az elemzés elkészítésében közreműködő City of London Corporation szakpolitikai vezérigazgatója szerint a jelentés világossá teszi, hogy a legnagyobb brit városok közül több is erősen támaszkodik a pénzügyi szolgáltatásokra, és egy kedvezőtlen brexit-megállapodás az egész országot megrázná, nem csak a fővárost.

A szakember volt az egyik leghevesebb bírálója a Theresa May kormánya által - az Európai Unióval fenntartandó jövőbeni kapcsolatrendszerről - két hete közzétett fehér könyvnek, amelyet "igazi csapásként" értékelt a pénzügyi szolgáltatási szektorra nézve.

GettyImages-982050516

A kormány válogatna

A kormány az áruk kétoldalú forgalmára kiterjedő szabadkereskedelmi térség létrehozását javasolja az Európai Uniónak.

A brit hazai össztermék (GDP) 80 százalékát adó szolgáltatások kétoldalú kereskedelmében azonban a felek nem fognak a jelenlegi szinten hozzáférni egymás piacaihoz. A fehér könyv szerint az effajta kereskedelmet tekintve a szabályozás nem lesz azonos az Európai Unió biztosította passporting-rendszerrel, vagyis az uniós piacokra kiterjedő pénzügyi szolgáltatásnyújtási jogosítványok jelenlegi rendszerével, mivel ez szorosan kötődik az EU egységes belső piacához, amelyből az Egyesült Királyság az EU-tagság megszűnésével kilép.

A brit pénzügyi központok közül csak a londoni City 1500 milliárd euró (487 282,5 milliárd forint) értékű befektetői vagyont kezel uniós ügyfelek megbízásából.  • Tippek
  • Bankszámla