Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Wales lehet a brexit legnagyobb vesztese

2018.07.26. 14:05

Cardiff városa függ leginkább a pénzügyi szolgáltatások exportjától - írja az MTI a Centre for Cities nevű kutatóközpont rangsorára hivatkozva.

A brexit negatív következményekkel járhat a brit bankokra, biztosítókra és alapkezelőkre, ám a lehetséges kockázatokkal kapcsolatban legtöbbször London pénzügyi központját, a Cityt emlegetik - hívta fel a figyelmet a Financial Times, amely azonban az elemzést ismertetve arról írt, hogy Cardiff mellett, Edinburgh, Leeds és Northampton is jóval előrébb van a rangsorban a pénzügyi szolgáltatások exportjának arányát tekintve, mint a főváros.

Walesben, pedig a tartomány volt az uniós támogatások fő nyertese, a többség az Európai Unió elhagyását támogatta a 2016 júniusában rendezett népszavazáson, csakúgy, mint a listán szereplő városok több mint fele. Pedig a brit parlament alsóházának adatai alapján

Wales évente 9,9 milliárd font (3618,65 milliárd forint) értékben exportál az EU-ba, ami a teljes exportjának a 60 százaléka.

Walesi export

Csak az ország északkeleti részén hasonlóan magas a mutató, ott az export 59 százaléka megy az unióba, az egész Egyesült Királyságot tekintve ez a szám 50 százalék. Ezen felül a Centre for Cities előrejelzései szerint a jelentős high-tech központként ismert dél-walesi folyosó lehet az egyik legnagyobb vesztese a brexitnek.

A Cardiff által exportált szolgáltatások négyötöde pénzügyi szolgáltatás, ami csaknem kétszerese a londoninak. A walesi városok közül Newport és Swansea is az első húszban szerepel a listán.

Catherine McGuinness, a Cityt irányító és az elemzés elkészítésében közreműködő City of London Corporation szakpolitikai vezérigazgatója szerint a jelentés világossá teszi, hogy a legnagyobb brit városok közül több is erősen támaszkodik a pénzügyi szolgáltatásokra, és egy kedvezőtlen brexit-megállapodás az egész országot megrázná, nem csak a fővárost.

A szakember volt az egyik leghevesebb bírálója a Theresa May kormánya által - az Európai Unióval fenntartandó jövőbeni kapcsolatrendszerről - két hete közzétett fehér könyvnek, amelyet "igazi csapásként" értékelt a pénzügyi szolgáltatási szektorra nézve.

GettyImages-982050516

A kormány válogatna

A kormány az áruk kétoldalú forgalmára kiterjedő szabadkereskedelmi térség létrehozását javasolja az Európai Uniónak.

A brit hazai össztermék (GDP) 80 százalékát adó szolgáltatások kétoldalú kereskedelmében azonban a felek nem fognak a jelenlegi szinten hozzáférni egymás piacaihoz. A fehér könyv szerint az effajta kereskedelmet tekintve a szabályozás nem lesz azonos az Európai Unió biztosította passporting-rendszerrel, vagyis az uniós piacokra kiterjedő pénzügyi szolgáltatásnyújtási jogosítványok jelenlegi rendszerével, mivel ez szorosan kötődik az EU egységes belső piacához, amelyből az Egyesült Királyság az EU-tagság megszűnésével kilép.

A brit pénzügyi központok közül csak a londoni City 1500 milliárd euró (487 282,5 milliárd forint) értékű befektetői vagyont kezel uniós ügyfelek megbízásából.