A birkáit azért megtartja Simicska

2018.07.27. 08:58

Simicska Lajos eladta teljes birodalmát Nyerges Zsoltnak, a G7 azonban észrevette, hogy egyik mezőgazdasági cége nem volt része az – időközben a GVH által is jóváhagyott – üzletnek: a Hárskúti Mezőgazdasági Zrt. maradt a Simicska-család birtokában.

A vállalatot egész más néven, Reklámegyesülés Kommunikációs és Befektetési Rt.-ként alapították, és főtevékenysége szerint egészen 2012 tavaszáig üzletviteli és egyéb vezetési tanácsadással foglalkozott. Bár közvetve már korábban is az érdekeltségébe tartozott, Simicska Lajos (és felesége) 2012 márciusában vette saját nevére a céget, amely ekkor váltott nevet és tette át székhelyét Budapestről a Veszprémhez közeli Hárskútra.

A főtevékenység is megváltozott: juh, kecske tenyésztése lett, azóta is ezzel foglalkozik a cég, ami egyébként inkább tűnik pénznyelőnek, mint jó üzletnek. A Hárskúti Mezőgazdasági Zrt. tavalyi beszámolót még nem adott le, 2012 és 2016 között összesen 139 millió forint bevétele volt, és 248 millió forint veszteséget termelt. Eszközeinek összértéke 1,44 milliárd forint, amellyel szemben 1,15 milliárdnyi kötelezettség áll. A 10 embert foglalkoztató cég saját tőkéje 278 millió volt 2016 végén.

A cikk szerint Simicskáék vélhetően nem üzleti érdekeltségként kezelik a céget, inkább olyan vidéki birtokként, ahova elvonulhatnak, hozzá tartoznak ugyanis egy hárskúti ház is, amely korábban a megújuló energiaforrások alkalmazását bemutató ökoházként működött.