Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megszűnik a csúfos kudarcot vallott Magyar Nemzeti Kereskedőház

2018.07.27. 15:46

A több milliárd forintos veszteséget termelő kereskedőházi rendszer tarthatatlan, ezért több tucat országban bezárja a kereskedelmi kirendeltségeit a kormány – értesült a 24.hu.

A cikk szerint a Külgazdasági és Külügyminisztérium irányítása alá tartozó Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. egybeolvad leányvállalatával, a Magyar Kereskedelemfejlesztési és Promóciós Kft.-vel, a fúzióból pedig

egy új társaság jön létre HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség Nonprofit Zrt. néven.

Az eddigi, több milliárd forintból kialakított, 41 partnerországban működő kereskedőházi rendszer megszűnik. A külügyminisztérium tájékoztatása szerint az új társaság irányítása alatt a jövőben - a nemzetközi trendeket követve - az eddiginél kisebb számú, területileg és ágazatilag fókuszált exportfejlesztési ügynökségek, úgynevezett exportfejlesztési és promóciós központok jönnek létre. A jelenlegi tervek szerint összesen öt ilyen központ lesz.

A KKM szerint az új társaság kisebb munkaszervezettel látja majd el a kis- és középvállalkozások külpiacra segítésének célját. Ebből következik, hogy várhatóan létszámleépítés is lesz a vállalatnál. Az átalakított szervezetet Ligetfalvi Gábor vezeti majd, aki több állami cégben is feltűnt a 2010 óta tartó Fidesz-KDNP-kormányzás óta.

A Magyar Nemzeti Kereskedőház a 2012-es alapítása után három év alatt összesen 9,5 milliárd forint üzemi veszteséget produkált. 2016-ban 9,1 milliárd forintos anyagi ráfordítással 5,6 milliárd forintos bevételt tudott összehozni a cég. A Szijjártó Péter sporttársaival feltöltött MNKH alapvetően elfuserált működéséről ebben a cikkben írtunk bővebben.