Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Adókedvezmény jár a balesetet okozó sofőröknek is

2018.07.27. 13:58

Nem sikerült megszüntetnie a parlamentnek azt a meglehetősen furcsa gyakorlatot, hogy az állam a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításoknál adókedvezménnyel díjazza a kárt okozó (nagy) gépjárművek tulajdonosait - írja a Világgazdaság.

A parlament által pénteken elfogadott törvénymódosítás eredményeként átalakul a kgfb-hez kapcsolódó adózás:

megszűnik a baleseti adó, helyét egy 23 százalékos biztosítási adó veszi át.

A biztosítási adót az eddigiekkel ellentétben nem a díjon felül, hanem - egyéb adóvonzataival együtt - a díj részeként kell megfizetni. A változás, amely 2019. folyamán lépcsőzetesen, a szerződések évfordulójától lép majd hatályba, az autósok szempontjából adósemleges, vagyis lényegesen nem emelkednek vagy csökkenek a kgfb díjak. Az eredeti javaslathoz képest a nagyobb gépjárművek tulajdonosai számára viszont kedvező változás, hogy az adó mértéke nem haladhatja meg a napi 83 forintot. 

A bonus-malus rendszer szabályozás a korábban kárt okozókat (vagy biztosítási kártörténettel még nem rendelkezőket) bünteti, akár négyszer magasabb díjat is elkérhetnek a biztosítók ezekben az esetekben a biztosítottól. A lap cikke szerint mivel az adó a befizetett díjra vetül, több olyan eset lehetséges, ahol

a gépjármű-tulajdonos lényegében azért kap adókedvezményt, mert veszélyesen vezet.

A nagy teljesítményű járművekkel rendszeresen kárt okozó sofőrökre - akiknek az átlagnál jóval magasabb is lehet a díjuk - ugyanis ugyanúgy vonatkozik az adókedvezmény "sapkája", mint a biztonságosan vezetőkre. Sokak szerint érdemes volna az adósapka alkalmazásának lehetőségét valamilyen módon a kármentességhez kötni, például kimondani, hogy a büntetőszorzóra vonatkozó díjtételre nem igényelhető az adókedvezmény.