194 millióból építenek Díszlet utcát Kisvárdán

2018.07.30. 16:32

"A látogató barangolva az épített környezetben megismerheti a régi építészeti irányelveket, kapcsolatokat, arányrendszereket, illetve azokat a természetes ökológiailag tiszta anyagokat, melyeket építkezés során a régmúltban felhasználtak. Mivel ez a végpontja a tanösvénynek itt az épületeken elhelyezett tablók találhatók, amelyek az őshonos ökológia élő- és növényvilágáról nyújtanak bővebb információt."

– ez alapján arra lehetne következtetni, hogy valamilyen természetközeli beruházást terveznek megvalósítani Kisvárdán, azonban a részletesebb tervek alapján a Nádas-tó közelében tervezett Díszlet utcáról viszonylag nehéz eldönteni, hogy milyen stílust akar megidézni.

forras-kisvardahu
Fotó: kisvarda.hu

Azt viszont lehet tudni, hogy a beruházást a városban számos más beruházást is elnyert Nyírépszer Kft. fogja megvalósítani 194 millió forintnyi uniós pénzből, írja az Mfor.hu a közbeszerzési hatóság oldalán közzétett hirdetmény alapján. A céget egyébként felhívás közzététele nélkül választották ki nyílt eljárás keretén belül, melyre 5 céget hívtak meg, amik közül 3 nyújtott be ajánlatot (MHM Product Kft., NYF-BAU Kft. és a Nyírépszer).

forras-kisvardahunj
Fotó: kisvarda.hu

A tervek szerint tehát a régmúltban használatos természetes anyagok építészeti használatát hivatott bemutatni az utca, az ugyanakkor nem teljesen egyértelmű, hogy melyik régmúltról van szó. A lapnak nyilatkozó építészmérnök szerint az egész olyan, mintha egy épületre minél több és minél drágább megoldást szeretnének összezsúfolni, nem törődve az összhatással. Az építész szerint ha egy építészeti hatású díszletutcáról van szó, akkor talán Magyarországra jellemző építészeti stílusnak, régies utcájának kellene megjelennie természetesen, természetes anyagok felhasználásával, ha viszont egy klasszikus értelemben vett díszletutcát szeretnének megjeleníteni, akkor logikusabb lenne egy egységes szerkezetű házsor.

Az építész szerint a terv jelenlegi formájában felemás, koncepciójában kiforratlan elképzelés.

A terv szerint az épületben fém vázszerkezetet akarnak használni lemezborítással, valamint például Semmelrock térkövekkel terveznek térkövezni. Az építész szerint ha a régmúlt építészetének bemutatása a cél, autentikusabb megoldás lenne a bazalt kocka, a "macskakő" vagy épp a tégla használata, de ugyanez a helyzet a terv többi elemével is. Ha például nem építenének célvázat, és nem használnának modern anyagokat, akkor fele annyiba kerülne a beruházás, hiszen ha hagyományos megoldásokkal és anyagokkal alakítanák ki az épületet, miközben már önmagában megjelenne a régi anyag és nem kellene művi hatással elérni azt.

Kisvárdán mostanában nem az első furcsa beruházás, 273 millióért épül egzotikus szegénynegyeddel tarkított mozipark, de 2,2 milliárd forintot termálvizes lórehabilitációs központ is épül a városban.