Megvan minden jóváhagyás, cseh milliárdosé a magyar Telenor

2018.07.31. 17:12

A PPF-csoport lezárta a Telenor közép-kelet-európai távközlési leányvállalatainak felvásárlását, miután megszerezte az ügylethez szükséges összes jóváhagyást a hatóságoktól, és lezajlott az összes engedélyeztetési folyamat. A PPF-csoport közlése szerint keddtől már a csoport gyakorolja az irányítást a Telenor magyarországi, bulgáriai, montenegrói és szerbiai leányvállalatai felett.

A leányvállalatok teljes felvásárlási ára 2,8 milliárd euró volt, a tranzakciót a csoport szindikált hitelből finanszírozta. A PPF-csoportnak Kelet-Közép-Európa leggazdagabb embere, a 14-16 milliárd dolláros becsült vagyonú cseh Petr Kellner a fő tulajdonosa. A csoport 38 milliárd eurót felett gazdálkodik, több országban is jelen van Európától Oroszországig, valamint az Egyesült Államokban és Ázsiában is vannak érdekeltségei.

A Telenor Skandináviában, Kelet-Közép-Európában és Ázsiában a telekommunikációs és mobilszolgáltatások egyik vezető szolgáltatója, 2017-es adatok alapján éves forgalma 13 milliárd euró, ügyfeleinek száma 178 millió. A Telenor a magyar piacra 1994-ben lépett még Pannon néven. Montenegróra 1996-ban terjesztette ki tevékenységét, Szerbiában 2006, Bulgáriában 2013 óta van jelen. A négy országban 2017 végén a Telenor több mint 9 millió ügyfelet szolgált ki, és közel 3500 alkalmazottat foglalkoztatott a régióban.