Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megvan minden jóváhagyás, cseh milliárdosé a magyar Telenor

2018.07.31. 17:12

A PPF-csoport lezárta a Telenor közép-kelet-európai távközlési leányvállalatainak felvásárlását, miután megszerezte az ügylethez szükséges összes jóváhagyást a hatóságoktól, és lezajlott az összes engedélyeztetési folyamat. A PPF-csoport közlése szerint keddtől már a csoport gyakorolja az irányítást a Telenor magyarországi, bulgáriai, montenegrói és szerbiai leányvállalatai felett.

A leányvállalatok teljes felvásárlási ára 2,8 milliárd euró volt, a tranzakciót a csoport szindikált hitelből finanszírozta. A PPF-csoportnak Kelet-Közép-Európa leggazdagabb embere, a 14-16 milliárd dolláros becsült vagyonú cseh Petr Kellner a fő tulajdonosa. A csoport 38 milliárd eurót felett gazdálkodik, több országban is jelen van Európától Oroszországig, valamint az Egyesült Államokban és Ázsiában is vannak érdekeltségei.

A Telenor Skandináviában, Kelet-Közép-Európában és Ázsiában a telekommunikációs és mobilszolgáltatások egyik vezető szolgáltatója, 2017-es adatok alapján éves forgalma 13 milliárd euró, ügyfeleinek száma 178 millió. A Telenor a magyar piacra 1994-ben lépett még Pannon néven. Montenegróra 1996-ban terjesztette ki tevékenységét, Szerbiában 2006, Bulgáriában 2013 óta van jelen. A négy országban 2017 végén a Telenor több mint 9 millió ügyfelet szolgált ki, és közel 3500 alkalmazottat foglalkoztatott a régióban.