Iván
22 °C
39 °C

Állami ingatlanokat vennének a balatoni önkormányzatok

2018.08.01. 20:39

95 állami ingatlant vennének meg balatoni önkormányzatok a Nemzeti Földalapkezelő Szervezettől, erről tárgyalt az NFA és a Balatoni Fejlesztési Tanács. Molnár Gábor, a BFT munkaszervezetének igazgatója az MTI-nek azt mondta, a kiemelt üdülőövezetben található ingatlanokra nagy szüksége lenne a helyi önkormányzatoknak fejlesztéseikhez.

Molnár Gábor elmondta, összesen 101 darab NFA-hoz tartozó kisebb-nagyobb állami ingatlan megvételére, vagyonkezelésére vagy használatára jelentettek be igényt az üdülőövezet települései a BFT év elején záruló felmérése során. 

A LEGTÖBB ÖNKORMÁNYZAT PARTI SÉTÁNY KIALAKÍTÁSÁHOZ, PARKOK, KIKÖTŐK, STRANDOK, FELTÁRÓ UTAK, PIHENŐK LÉTESTÉSÉHEZ SZERETNE TULAJDONOSI, VAGYONKEZELŐI VAGY HASZNÁLATI JOGOT SZEREZNI.  

Az érintett ingatlanok többségében különbözik a tulajdonosi jogok gyakorlója és a használó, illetve bérlő, ezért az utóbbiak szándékát, valamint a törvényi, jogi lehetőségeket is fel kellett mérni. Végül 95 ingatlan esetében tett érdemi javaslatot a BFT az NFA felé. 

Az Agrárminisztériumhoz tartozó NFA kész az együttműködésre, így várhatóan támogatást kapnak azok az önkormányzati tervek, amelyek nem ütköznek az NFA vagyonkezelési koncepciójával. 

A legtöbb igényt benyújtó települések egyike Balatongyörök, amelynek független polgármestere, Bíró Róbert az MTI-nek elmondta: örülnek az előrelépésnek, mert több olyan kisebb állami terület is található a település területén, vízpartján, ahol "áldatlan állapotok uralkodnak", a használóik nem gondoskodnak az ingatlanokról, amelyekre az önkormányzat szívesen áldozna. Hozzátette, az igényelt ingatlanok jelenlegi használói közül eddig három érintett állami cég, illetve igazgatóság jelezte, hogy támogatja az önkormányzat kezdeményezését.