Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Adott 320 milliót egy fideszes alapítványnak egy állami cég csak úgy

2018.08.01. 12:59

A Fidesz-közeli, hazai kulturális élettel és a határon túl élő magyarokkal foglalkozó Szövetség a Nemzetért Alapítvány úgy kapott 320 millió forintot a légi irányító szolgálatot működtető állami Hungarocontrol Zrt.-től, hogy a szervezet 2017-es beszámolójában egyáltalán nem szerepelnek a megígért, légi irányítást népszerűsítő programok – írja a G7.hu azokra a dokumentumokra hivatkozva, amiket Demeter Márta LMP-s képviselő perelt ki a társaságtól.

Az alapítvány még 2016-ban írt kérelmet a Hungarocontrolnak, amelyben 320 millió forintot kértek a szervezet célkitűzéseinek és programjainak a támogatására. A Hungarocontrolnál ezután előterjesztést készítettek a szeptember 6-i vezetői értekezletre. Ebben leírják, hogy mivel több mint 100 millió forintról van szó, a cég felügyelőbizottságának a véleményére is szükség van ahhoz, hogy a támogatást megadják, illetve a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz is el kell juttatni a kérvényt előzetes jóváhagyásra. 

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Adott 320 milliót egy fideszes alapítványnak egy állami cég csak úgy

Elvileg a repülés népszerűsítésére adták a pénzt.

208 · Aug 01, 2018 12:59pm Tovább a kommentekhez
Facebook Comments

A Nemzeti Kommunikációs Hivatal  hivatal felel azért, hogy  az állami cégek „olyan kommunikációs tevékenységet végezzenek, amely összhangban áll a kormányzati kommunikációs célokkal.” A dokumentumok alapján ugyanakkor kiderül, hogy a kommunikációs hivatal már hozzájárult a szerződéskötési igényhez. Ez azt jelenti tehát, hogy


A kormányzati propagandahivatal előbb járult hozzá a támogatási szerződéshez, mint hogy a céget felügyelő szakminisztérium egyáltalán tudott volna a dologról.

A szeptember 14-i felügyelőbizottsági ülésre készült előterjesztésből konkrétan nem derül ki, hogy a cég miért látja indokoltnak, hogy az alapítványnak adja a pénzét, azonban az alapítvánnyal kötött szerződésben már konkrétan leírják, hogy a légi irányítás és a repülés népszerűsítésére, illetve környezetvédelemre adják a pénzt.

Az alapítvány 2017-es beszámolója alapján ráadásul egyetlen tavalyi rendezvény sem szólt környezetvédelemről vagy a légi irányítás népszerűsítéséről, de a cégtől kapott pénz megjelenik a feltüntetett bevételek között. A beszámolóban kulturális programok mellett viszont szerepelnek olyan előadások, amiket főként fideszes politikusok és közéleti szereplők – köztük Németh Szilárd, Nógrádi György, Stefka István, Dózsa László és más, az állami tévében gyakran szereplő vendégek – tartottak.

Demeter Márta szerint a Hungarocontrol úgy adott közpénzt a Szövetség a Nemzetért Alapítványnak, hogy semmilyen garanciát nem kért arra vonatkozóan, hogy az alapítvány biztosan légiforgalmi irányítók és a repülés népszerűsítésére fordítsa a pénzt. Demeter Márta szerint ez felveti a tiltott pártfinanszírozás esetét is, emiatt a pénzzel való elszámolás dokumentumainak kiadására újabb pert indított.