Adott 320 milliót egy fideszes alapítványnak egy állami cég csak úgy

2018.08.01. 12:59

A Fidesz-közeli, hazai kulturális élettel és a határon túl élő magyarokkal foglalkozó Szövetség a Nemzetért Alapítvány úgy kapott 320 millió forintot a légi irányító szolgálatot működtető állami Hungarocontrol Zrt.-től, hogy a szervezet 2017-es beszámolójában egyáltalán nem szerepelnek a megígért, légi irányítást népszerűsítő programok – írja a G7.hu azokra a dokumentumokra hivatkozva, amiket Demeter Márta LMP-s képviselő perelt ki a társaságtól.

Az alapítvány még 2016-ban írt kérelmet a Hungarocontrolnak, amelyben 320 millió forintot kértek a szervezet célkitűzéseinek és programjainak a támogatására. A Hungarocontrolnál ezután előterjesztést készítettek a szeptember 6-i vezetői értekezletre. Ebben leírják, hogy mivel több mint 100 millió forintról van szó, a cég felügyelőbizottságának a véleményére is szükség van ahhoz, hogy a támogatást megadják, illetve a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz is el kell juttatni a kérvényt előzetes jóváhagyásra. 

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Adott 320 milliót egy fideszes alapítványnak egy állami cég csak úgy

Elvileg a repülés népszerűsítésére adták a pénzt.

208 · Aug 01, 2018 12:59pm Tovább a kommentekhez
Facebook Comments

A Nemzeti Kommunikációs Hivatal  hivatal felel azért, hogy  az állami cégek „olyan kommunikációs tevékenységet végezzenek, amely összhangban áll a kormányzati kommunikációs célokkal.” A dokumentumok alapján ugyanakkor kiderül, hogy a kommunikációs hivatal már hozzájárult a szerződéskötési igényhez. Ez azt jelenti tehát, hogy


A kormányzati propagandahivatal előbb járult hozzá a támogatási szerződéshez, mint hogy a céget felügyelő szakminisztérium egyáltalán tudott volna a dologról.

A szeptember 14-i felügyelőbizottsági ülésre készült előterjesztésből konkrétan nem derül ki, hogy a cég miért látja indokoltnak, hogy az alapítványnak adja a pénzét, azonban az alapítvánnyal kötött szerződésben már konkrétan leírják, hogy a légi irányítás és a repülés népszerűsítésére, illetve környezetvédelemre adják a pénzt.

Az alapítvány 2017-es beszámolója alapján ráadásul egyetlen tavalyi rendezvény sem szólt környezetvédelemről vagy a légi irányítás népszerűsítéséről, de a cégtől kapott pénz megjelenik a feltüntetett bevételek között. A beszámolóban kulturális programok mellett viszont szerepelnek olyan előadások, amiket főként fideszes politikusok és közéleti szereplők – köztük Németh Szilárd, Nógrádi György, Stefka István, Dózsa László és más, az állami tévében gyakran szereplő vendégek – tartottak.

Demeter Márta szerint a Hungarocontrol úgy adott közpénzt a Szövetség a Nemzetért Alapítványnak, hogy semmilyen garanciát nem kért arra vonatkozóan, hogy az alapítvány biztosan légiforgalmi irányítók és a repülés népszerűsítésére fordítsa a pénzt. Demeter Márta szerint ez felveti a tiltott pártfinanszírozás esetét is, emiatt a pénzzel való elszámolás dokumentumainak kiadására újabb pert indított.