Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

44 milliárdos hitelt vesz fel Debrecen a BMW-gyár területének megvásárlásához

D MTI20180731003
2018.08.02. 12:54 Módosítva: 2018-08-02 12:54:07

44 milliárdos, kormánygaranciával megerősített hitelt vesz fel a debreceni önkormányzat azoknak a telkeknek a megvásárlásához, ahol a BMW új gyárát fogják kialakítani – írja a Népszava.hu. A 400 hektáros terület 2019 második felében kerül át a cég tulajdonába.

A lap szerint a cég vélhetően nem akar majd árvita esetén a kisajátítással bajlódni, ezért lesz a város feladata a terület megszerzése. Salgó András a BMW szóvivője a lap erre vonatkozó kérdésére elmondta, hogy ez olyan technikai részlet, amelyet nem szeretnének kommentálni. 

A Debrecen szélén lévő Kismacs-Nagymacs városrész a lap cikke szerint eddig nem volt túl népszerű célpont a helyiek körében, de a beruházást követően a környék ingatlanpiaca fellendülhet, a telkek felértékelődhetnek. Azon a területen, ahol a gyár lesz, jelenleg mezőgazdasági vállalkozások, magánszemélyek, cégek egyaránt birtokolnak földeket, a városnak egyenként kell majd velük megegyezniük. 

Arra a kérdésre, hogy milyen feltételekkel adja el vagy adja bérbe a 400 hektáros infrastruktúrával felszerelt területet a város, a debreceni polgármesteri hivatal a lapnak azt válaszolta, hogy a terület fejlesztésével kapcsolatos tárgyalások jelenleg is tartanak, annak részletei üzleti titkok. 

(Borítókép: A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (k) Papp László Debrecen polgármestere (j) és Ésik Róbert a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) elnöke a BMW bejelentésével kapcsolatban tartott sajtótájékoztatón a minisztériumban 2018. július 31-én. MTI Fotó: KKM)