Gerzson
-3 °C
9 °C
Index - In English In English Eng

A magyar méhészek fele veszteséget szenvedett

DBOGI20170527002
2018.08.06. 15:33

A június közepén virágzó napraforgó alaposan meggyengítette a hazai méhcsaládok állapotát, kb. a magyar méhészek fele veszteséget szenvedett – mondta Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke az InfoRádiónak.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy pontosan mi az oka a tömeges méhpusztulásnak. Az első laborvizsgálatokból annyi derült ki, hogy napraforgó virága nem tartalmaz semmilyen vegyszert,  viszont nincs meg egyelőre az a molekula, ami a méhek pusztulását okozhatta.

Bross szerint annyira komplex oka van a jelenségnek, hogy még nem látnak tisztán a kérdésben. Annyi viszont már sejthető az első talajvizsgálatok alapján, hogy minden benne van a talajban, amit évtizedek óta használ a nagyüzemi mezőgazdaság. Bross szerint ugyanakkor a konkrét okok megtalálása egész télen munkát ad majd a szakembereknek.

A méhpusztulás által érintett méhészek az összes virágport, nektárt, vizet hordó méhüket elvesztették: ezeket Bross szerint nagyon nehéz lesz regenerálniuk a méhészeknek. A Dunántúli megyékben kevésbé, de az alföldi, Duna-Tisza köszi megyékben több, mint a méhészek felét érinti ez a probléma.

A somogyi méhpusztulásról ebben a cikkben írtunk részletesebben.

(Borítókép: Bodnár Boglárka / MTI)