Több száz amerikai vesztette el az otthonát egy szoftverhiba miatt

2018.08.06. 09:27 Módosítva: 2018.08.06. 14:12

Több száz ember vesztette el otthonát, miután a Wells Fargo által használt szoftver tévedésből megtagadta, hogy megváltoztathassák az ügyfelek a lakáshiteleik kondícióit – írja a CNN.

Az amerikai bank bejelentette, hogy 8 millió dollárt különített el, hogy kompenzálja a hiba által érintett ügyfeleket, írta meg először a Reuters, pénteken. A számítógépes hiba olyan számlákat érint, amelyek tulajdonosait 2010 áprilisa és 2015 októbere között zárta ki a bank. 625 ügyféltől tévesen tagadták meg a hitel módosítását, vagy fel sem ajánlották nekik, és nagyjából 400 esetben az ügyfeleket végül ki is lakoltatták.

A Wells Fargo közleményben azt írta, sajnálják a történteket és kármentesítést ígértek az érintett ügyfeleknek. A bank szóvivője szerint nincs direkt összefüggés a módosításmegtagadások és a kizárások között, de 

azt megerősítette, hogy akinek elutasították a kérelmét, azok végül ténylegesen elvesztették otthonaikat.

Az amerikai nagybanknak nem ez az első botránya, az elmúlt években számos nyomozás és per főszereplője volt, több milliárd dollárt kellett fizetnie különböző büntetések miatt.

A múlt héten az amerikai igazságügyi minisztérium például bejelentette, hogy a bank kész 2,1 milliárd dollárt büntetést fizetni azok miatt a jelzáloghitelek miatt, amelyekről tudta, hogy nem valós jövedelmi információkat tartalmaznak. Az amerikai kormány állítása szerint ezek a hitelek is hozzájárultak a 2008-as gazdasági válság kirobbanásához. De az is kiderült róluk már, hogy több millió nem létező számlát hoztak létre, hogy feljavítsák értékesítési statisztikájukat.

A bank korábban azt is elismerte, hogy tisztességtelen díjakkal terhelte az ügyfeleit és olyan autósbiztosításokra beszélte rá őket, amelyekre nem volt szükségük. Emiatt 1 milliárd dollárra bírságolta két szövetségi hatóság a bankot áprilisban.