Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Több száz amerikai vesztette el az otthonát egy szoftverhiba miatt

2018.08.06. 09:27 Módosítva: 2018-08-06 14:12:11

Több száz ember vesztette el otthonát, miután a Wells Fargo által használt szoftver tévedésből megtagadta, hogy megváltoztathassák az ügyfelek a lakáshiteleik kondícióit – írja a CNN.

Az amerikai bank bejelentette, hogy 8 millió dollárt különített el, hogy kompenzálja a hiba által érintett ügyfeleket, írta meg először a Reuters, pénteken. A számítógépes hiba olyan számlákat érint, amelyek tulajdonosait 2010 áprilisa és 2015 októbere között zárta ki a bank. 625 ügyféltől tévesen tagadták meg a hitel módosítását, vagy fel sem ajánlották nekik, és nagyjából 400 esetben az ügyfeleket végül ki is lakoltatták.

A Wells Fargo közleményben azt írta, sajnálják a történteket és kármentesítést ígértek az érintett ügyfeleknek. A bank szóvivője szerint nincs direkt összefüggés a módosításmegtagadások és a kizárások között, de 

azt megerősítette, hogy akinek elutasították a kérelmét, azok végül ténylegesen elvesztették otthonaikat.

Az amerikai nagybanknak nem ez az első botránya, az elmúlt években számos nyomozás és per főszereplője volt, több milliárd dollárt kellett fizetnie különböző büntetések miatt.

A múlt héten az amerikai igazságügyi minisztérium például bejelentette, hogy a bank kész 2,1 milliárd dollárt büntetést fizetni azok miatt a jelzáloghitelek miatt, amelyekről tudta, hogy nem valós jövedelmi információkat tartalmaznak. Az amerikai kormány állítása szerint ezek a hitelek is hozzájárultak a 2008-as gazdasági válság kirobbanásához. De az is kiderült róluk már, hogy több millió nem létező számlát hoztak létre, hogy feljavítsák értékesítési statisztikájukat.

A bank korábban azt is elismerte, hogy tisztességtelen díjakkal terhelte az ügyfeleit és olyan autósbiztosításokra beszélte rá őket, amelyekre nem volt szükségük. Emiatt 1 milliárd dollárra bírságolta két szövetségi hatóság a bankot áprilisban.