Judit
2 °C
7 °C

Több ukrán munkaerőt akarnak a csehek

2018.08.06. 11:09

A cseh kormány két éve indított programot az ukrán munkások behozatalára, eredetileg évente 9800, majd 13300 ukrán állampolgár két éves munkavállalását tette lehetővé, idén már 19600 ukrán fog érkezni az országba - írja az MTI.

További plusz, hogy a cégek gond nélkül meghosszabbíthatják az eredetileg két évre szóló munkavállalási engedélyeket. A cseh cégek 61 százaléka elégedett az ukrán munkaerővel. Csehországban a munkanélküliség az utóbbi hónapokban 3 százalékra csökkent, ami 1996 júniusa óta a legalacsonyabb mutató.

A cseh kormány közben döntött arról is, hogy megduplázzák a szerb munkavállalói engedélyek számát, és ezer Fülöp-szigeteki és ugyanennyi mongol vendégmunkás is érkezik az országba. 2017 év végi adatok szerint több mind félmillió külföldi dolgozott vagy vállalkozott Csehországban, legtöbben ukránok, szlovákok és lengyelek, de egyre több a román, a bolgár és a magyar dolgozó is. A cseh vállalkozói szféra ugyanakkor elégedetlen, mert a külföldi munkavállalói engedélyek kiadása sok időt vesz igénybe.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?