Ezért szárnyaltak a Magyar Telekom részvényei: a vártnál jobb eredmény

GettyImages-466499316
2018.08.08. 19:18
Szerdán tőzsdezárás után mutatta be féléves számait a Magyar Telekom Nyrt. Mind a forgalom, mind a nyereség a várt szint felett alakult.

Napok óta drágult a Magyar Telekom a tőzsdén. Az elmúlt egy hétben 392 forintról, 416 forintig emelkedett a részvény, és bár a 6 százalékos ugrás nem eget rengető, de az unalmasabb nyári kereskedésben így is már azt találgatta a piac, hogy vajon milyen speciális oka lehet a hossznak, vajon készül-e valamilyen bejelentésre a cég.

A szerdai tőzsdezárás után publikált gyorsjelentés aztán azokat igazolta, akik szerint egy vártnál kedvezőbb riport lehetett a drágulás motorja.

Óvatosan indítottak

Az évet rendkívül óvatos előrejelzéssel indító társaság ugyanis a második negyedévet valóban a vártnál és az időarányos terveknél is magasabb számokkal zárta.

A Magyar Telekom összes bevétele ugyanis a bázishoz képest 9,2 százalékkal nőtt, 167,7 milliárd forintra emelkedett és ez az év egészére megfogalmazott 630 milliárd forintos terv egynegyedénél is magasabb érték.

A másik fontos mutató, a kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény (az EBITDA) 4,9 százalékkal, 50,2 milliárd forintra bővült, itt az éves terv 190 milliárd forint.

Vissza, vagy tovább?

Az már a holnapi nap kérdése lesz, hogy a tényadatokat miként fogadják a befektetők.

A jó számok akár további áremelkedés motorjai is lehetnek, de nem ritka az a jelenség sem, hogy a túlfűtött várakozások után maga a jó hír már profitrealizálásokat, vagyis áresést okoznak.

Ezt a jelenséget hívja úgy az angolszász tőkepiac, hogy „buy the rumor, sell the fact”, vagyis a pletyka idején vegyél, de a tényadatnál már adj el!