Judit
3 °C
7 °C

Ezért szárnyaltak a Magyar Telekom részvényei: a vártnál jobb eredmény

GettyImages-466499316
2018.08.08. 19:18
Szerdán tőzsdezárás után mutatta be féléves számait a Magyar Telekom Nyrt. Mind a forgalom, mind a nyereség a várt szint felett alakult.

Napok óta drágult a Magyar Telekom a tőzsdén. Az elmúlt egy hétben 392 forintról, 416 forintig emelkedett a részvény, és bár a 6 százalékos ugrás nem eget rengető, de az unalmasabb nyári kereskedésben így is már azt találgatta a piac, hogy vajon milyen speciális oka lehet a hossznak, vajon készül-e valamilyen bejelentésre a cég.

A szerdai tőzsdezárás után publikált gyorsjelentés aztán azokat igazolta, akik szerint egy vártnál kedvezőbb riport lehetett a drágulás motorja.

Óvatosan indítottak

Az évet rendkívül óvatos előrejelzéssel indító társaság ugyanis a második negyedévet valóban a vártnál és az időarányos terveknél is magasabb számokkal zárta.

A Magyar Telekom összes bevétele ugyanis a bázishoz képest 9,2 százalékkal nőtt, 167,7 milliárd forintra emelkedett és ez az év egészére megfogalmazott 630 milliárd forintos terv egynegyedénél is magasabb érték.

A másik fontos mutató, a kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény (az EBITDA) 4,9 százalékkal, 50,2 milliárd forintra bővült, itt az éves terv 190 milliárd forint.

Vissza, vagy tovább?

Az már a holnapi nap kérdése lesz, hogy a tényadatokat miként fogadják a befektetők.

A jó számok akár további áremelkedés motorjai is lehetnek, de nem ritka az a jelenség sem, hogy a túlfűtött várakozások után maga a jó hír már profitrealizálásokat, vagyis áresést okoznak.

Ezt a jelenséget hívja úgy az angolszász tőkepiac, hogy „buy the rumor, sell the fact”, vagyis a pletyka idején vegyél, de a tényadatnál már adj el!

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?