Árpád
-2 °C
4 °C

Jóval többet fizetünk a vajért

2018.08.08. 10:27

A fogyasztói árak átlagosan 3,4 százalékkal voltak magasabbak júliusban, mint egy évvel korábban, júniushoz viszonyítva pedig átlagosan 0,3 százalékkal nőttek - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal szerdán. A júliusinál magasabb drágulást legutóbb 2013 januárban mértek, akkor 3,7 százalékos volt az infláció mértéke. Az első hét hónapban a fogyasztói árak átlagosan 2,5 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához képest.

Hogy mit érdemes tudni az inflációról, arról itt írtunk bővebben.

Az elmúlt egy évben a korábbi hónapokhoz hasonlóan az üzemanyagok, valamint a dohányáruk ára nőtt jelentős mértékben, az üzemanyagokért 17,8 százalékkal, a dohányárukért 7,5 százalékkal kellett többet fizetni júliusban, mint egy évvel ezelőtt.

Tavaly júliushoz képest az élelmiszerek ára 3,6 százalékkal emelkedett, ezen belül leginkább a vaj, vajkrém (9,7 százalék), a száraztészta (9,2 százalék), a tejtermékek (7,2 százalék), a tojás és a liszt (7 százalék), valamint a zöldségek és gyümölcsök (6,8 százalék) lettek az átlagosnál drágábbak. A szeszes italok ára 3,1 , a szolgáltatások ára 1,6 százalékkal emelkedett. Átlagosan 7,5 százalékkal nőtt az egyéb cikkek (pl. gyógyszerek, üzemanyagok, illetve lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos, valamint kulturális cikkek) ára, de a tankönyvek továbbra is 58,7 százalékkal olcsóbbak mint egy évvel korábban.

A háztartási energia 1,5 százalékkal drágult, ezen belül a tűzifa ára 13,3, a palackos gázé 7,2 százalékkal nőtt, az elektromos energia, vezetékes gáz és távfűtés ára nem változott. A ruházkodási cikkekért 0,7 százalékkal többet, a tartós fogyasztási cikkekért 0,1 százalékkal kevesebbet kellett fizetni. Legjobban a használtautók ára csökkent 8,9 százalékkal, míg az újak 6,2 százalékkal drágultak, a televíziók ára 6,3 százalékkal csökkent.

10,5 százalékkal drágult a taxizás és 5,1 százalékkal csökkentek a telefon- és internettarifák. A külföldi nyaralás 4,7, a belföldi 7,5 százalékkal kerül többe, mint tavaly júliusban.

Ha nem az egy évvel ezelőtti, hanem a múlt havi árakhoz viszonyítunk, némileg más a kép. Júniushoz viszonyítva az élelmiszerekért kicsit (0,1 százalékkal) kevesebbek kell fizetnünk. Az utazások ára a nyári főszezonból adódóan 6,8 százalékkal emelkedett. A nyári kiárusítások miatt pedig 2,4 százalékkal kevesebbet kellett fizetnünk a ruhákért.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?