Kína újabb vámokkal válaszol Trump keménykedésére

2018.08.08. 15:23

Nem kellett sokáig várni, hogy Kína reagáljon arra, hogy az amerikai kormány, ígéretének megfelelően 16 milliárd dollár értékű kínai árura vetetett be 25 százalékos vámtarifát: a Bloomberg beszámolója szerint a kínai kormány ugyanennyi, vagyis 16 milliárd dollár értékű amerikai termékre vezetett be ugyanekkora vámot. 

A kínai vámok augusztus 23-án déltől lesznek érvényben, többek között az amerikai olaj, szén és orvosi műszerek is drágulnak majd emiatt. Mindez azokon az árukon kívül, amelyekre már kivetett büntetővámot a kínai vezetés a Trump-kormány július elején bevezetett vámjaira reagálva. 

Donald Trump korábban azt nyilatkozta, hogy ha kell, akkor az összes kínai termékre kivet vámot, ami csak az USA-ba érkezik. A keménykedéssel azt akarja elérni, hogy Kína végül megadja magát és beleegyezzen olyan kereskedelmi feltételekbe, amelyek az elnök szerint az Egyesült Államoknak kedvezőek. Például abba, hogy Kína engedje be könnyebben az amerikai termékeket, és hogy hagyjon fel azzal a politikával, miszerint csak úgy enged be külföldi cégeket a kínai piacra, ha azok kínai cégekkel alapítanak közös vállalkozásokat. Trump már többször elmondta, hogy szerinte a kínaiak ezzel a módszerrel szellemi tulajdonjogokat sértenek és amerikai technológiákat lopnak el. 

A folyamatos egymásra licitálás csak egy ideig mehet majd, Kína ugyanis sokkal kevesebb árut importál az Egyesült Államokból, mint fordítva, így egy idő után ki fog fogyni a vámolható termékekből. Ráadásul egyelőre úgy tűnik, hogy az amerikai gazdaság jobban bírja majd Trump vállaltan káros kereskedelmi háborúját, mint a kínai, vagyis Trump egyelőre nyerésre áll. Az egész világgazdaságnak viszont elég rosszat tesz a kereskedelmi háború, amitől még a Trumppal amúgy szimpatizáló magyar kormány is tart