A marihuána mentheti meg Libanon gazdaságát

2018.08.09. 12:31

A klímaváltozás senkit nem kímél, de bizonyos országok, úgy tűnik, még jól is kijöhetnek a dologból, legalábbis egy ideig. Libanon, amely valaha a Közel-Kelet egyik legtermékenyebb területe volt, egyre inkább kiszárad, így egyre nehezebb gabonát, burgonyát vagy hasonlókat termelni, viszont, ahogy a CNN riportjából kiderül, az időjárás egyre jobban kedvez a kannabisz termesztésnek.

Úgyhogy a kormány azon gondolkodik, hogy legalizálná a marihuánát. 

A kannabisz tökéletes választás a vízigényesebb zöldségek és gabona helyett a helyi termelőknek, mert alig kell neki víz és ugye permetezni se kell, mert a növény kitermeli a maga növényvédő szerét. Viszont, bár egyre nagyobb területen termesztik -  a CNN riportjában is látható Bekaa-völgyben például amíg csak a szem ellát, kender lengedez - ennek a termesztése és árusítása még mindig illegális. 

libanon fű
Fotó: CNN

A libanoni parlament viszont éppen az egészségügyi célú marihuána fogyasztás és az ilyen célú termelés legalizálásán dolgozik, a riportban pedig az ország gazdasági minisztere büszkén beszél arról, milyen kiváló minőségű a libanoni fű. Az ötlet a McKinsey tanácsadó cégtől jött, amely szerint ezzel lehetne betömni az egyre nagyobb lukakat a libanoni költségvetésben, a kormány szerint pedig a legális hasis úgy 400-800 millió dollár bevételt hozhatna az országnak évente.