Szabálytalanul tesztelt a Suzuki, a Mazda és a Yamaha

2018.08.09. 16:12

Egy vizsgálat szerint 2012 óta összesen 6400 járművön végeztek el szabálytalan fogyasztási vizsgálatot – írja az MTI.

A japán közlekedési minisztérium azután kötelezett 23 járműgyártó céget a minőségellenőrző folyamataik átvilágítására, hogy a Nissan és a Subaru beismerték, hogy valótlan üzemanyag-fogyasztási és emissziós adatokat adtak meg egyes gyártmányaiknál. Így derültek ki máshol is a hibák.

„Valótlan adatokat nem adtunk meg ugyan, de ezzel együtt is súlyos problémát jelent, hogy a járművek ilyen nagy számánál végeztük el helytelenül a méréseket" - mondta Szuzuki Tosihiró, a Suzuki Motor elnöke. Szerinte az alkalmazottak nem voltak elég képzettek, vezetőiket pedig nem ellenőrizték, ez vezetett a hibákhoz.

A Yamaha Motor vezérigazgató-alelnöke Vatanabe Kacuaki azzal védekezett, hogy a cég vezetésének és minőségellenőrzési osztályának nem volt tudomása arról, hogy a fogyasztási tesztek mérési eredményei olyan mértékben szóródnak, ami már a tesztek megismétlését követelte volna meg. A Suzuki, a Mazda és a Yamaha is megígérték, a jövőben nem fordul ilyen elő többet.

A három járműgyártó cég részvénye gyengült csütörtökön a tokiói tőzsdén a bejelentést követően: a Suzuki hat százalékkal, a Yamaha négy és fél százalékkal, a Mazda közel másfél százalékkal esett.