Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Szabálytalanul tesztelt a Suzuki, a Mazda és a Yamaha

2018.08.09. 16:12

Egy vizsgálat szerint 2012 óta összesen 6400 járművön végeztek el szabálytalan fogyasztási vizsgálatot – írja az MTI.

A japán közlekedési minisztérium azután kötelezett 23 járműgyártó céget a minőségellenőrző folyamataik átvilágítására, hogy a Nissan és a Subaru beismerték, hogy valótlan üzemanyag-fogyasztási és emissziós adatokat adtak meg egyes gyártmányaiknál. Így derültek ki máshol is a hibák.

„Valótlan adatokat nem adtunk meg ugyan, de ezzel együtt is súlyos problémát jelent, hogy a járművek ilyen nagy számánál végeztük el helytelenül a méréseket" - mondta Szuzuki Tosihiró, a Suzuki Motor elnöke. Szerinte az alkalmazottak nem voltak elég képzettek, vezetőiket pedig nem ellenőrizték, ez vezetett a hibákhoz.

A Yamaha Motor vezérigazgató-alelnöke Vatanabe Kacuaki azzal védekezett, hogy a cég vezetésének és minőségellenőrzési osztályának nem volt tudomása arról, hogy a fogyasztási tesztek mérési eredményei olyan mértékben szóródnak, ami már a tesztek megismétlését követelte volna meg. A Suzuki, a Mazda és a Yamaha is megígérték, a jövőben nem fordul ilyen elő többet.

A három járműgyártó cég részvénye gyengült csütörtökön a tokiói tőzsdén a bejelentést követően: a Suzuki hat százalékkal, a Yamaha négy és fél százalékkal, a Mazda közel másfél százalékkal esett.