Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Szabálytalanul tesztelt a Suzuki, a Mazda és a Yamaha

2018.08.09. 16:12

Egy vizsgálat szerint 2012 óta összesen 6400 járművön végeztek el szabálytalan fogyasztási vizsgálatot – írja az MTI.

A japán közlekedési minisztérium azután kötelezett 23 járműgyártó céget a minőségellenőrző folyamataik átvilágítására, hogy a Nissan és a Subaru beismerték, hogy valótlan üzemanyag-fogyasztási és emissziós adatokat adtak meg egyes gyártmányaiknál. Így derültek ki máshol is a hibák.

„Valótlan adatokat nem adtunk meg ugyan, de ezzel együtt is súlyos problémát jelent, hogy a járművek ilyen nagy számánál végeztük el helytelenül a méréseket" - mondta Szuzuki Tosihiró, a Suzuki Motor elnöke. Szerinte az alkalmazottak nem voltak elég képzettek, vezetőiket pedig nem ellenőrizték, ez vezetett a hibákhoz.

A Yamaha Motor vezérigazgató-alelnöke Vatanabe Kacuaki azzal védekezett, hogy a cég vezetésének és minőségellenőrzési osztályának nem volt tudomása arról, hogy a fogyasztási tesztek mérési eredményei olyan mértékben szóródnak, ami már a tesztek megismétlését követelte volna meg. A Suzuki, a Mazda és a Yamaha is megígérték, a jövőben nem fordul ilyen elő többet.

A három járműgyártó cég részvénye gyengült csütörtökön a tokiói tőzsdén a bejelentést követően: a Suzuki hat százalékkal, a Yamaha négy és fél százalékkal, a Mazda közel másfél százalékkal esett.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?