Zsófia, Szonja
9 °C
21 °C

Véget ért a dinnyeszezon

2018.08.10. 13:13

Véget ért a dinnyeszezon Fejér megyében - ezt közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Fejér megyei szervezete pénteken az MTI-vel.

Fejér megyében idén július 5-én kezdődött a dinnyeszüret és egy hónapon át tartott, ez alatt pedig sokkal kevesebb, fele annyi dinnyét lehetett betakarítani, mint tavalyt. Idén 100 mázsa körül alakult a hektáronkénti átlagtermés a megyében, tavaly ez az érték 200 mázsa volt. A késői ültetésnél a hektáronkénti átlagtermés még alacsonyabban, 60 mázsa körül alakult.

A gazdáknak nem kedvezett a nyári időjárás, a termést a nyár eleji sok csapadék és az azt követő hőség is megviselte. A késői ültetésű fajták minőségén látszott meg legjobban az időjárás negatív hatása.

A gazdálkodókat a dinnye felvásárlási ára kompenzálta. A kamara szerint a szezon elején kilónként 150-160 forintos áron tudtak értékesíteni, a nyár végén már inkább darab áron adták a dinnyéket.

Fejér megyében körülbelül hetven gazda foglalkozik dinnyetermesztéssel főleg Cecén és környékén, mintegy 180 hektáron. A korábbi évekhez képest ez a területnagyság a kamara adatai szerint csökkenő tendenciát mutat.