Barbara, Borbála
1 °C
8 °C

Kétszer annyi repülő húzott el fölöttünk, mint tavaly

2018.08.10. 15:38

A HungaroControl adatai szerint kétszer akkora volt júliusban az átrepülő légiforgalom Magyarország fölött, mint az előre jelzett - írja az MTI. A magyar légiforgalmi szakszolgálat pénteki közleménye szerint az előző év azonos időszakához képest az átrepülő forgalom növekedése meghaladta a 10,5 százalékot, és új rekord született: először lépte át a 110 ezer gépet a forgalom. Ez kétszerese az előrejelzettnek és háromszorosa az európai átlagnak. 

A budapesti repülőtér forgalma hosszú idő után először haladta meg a 11 ezer gépmozgást ( vagyis fel- és leszállást), és a legfrissebb előrejelzések is azt mutatják, hogy 2018 őszéig minden hónapban kétszámjegyű növekedés várható  érkező és induló forgalmában Ferihegyen. A reptér forgalma is közel 11 százalékkal nőtt a HungaroControl szerint. (Hogy a nagy forgalom hogyan érinti azokat, akik a reptér környékén laknak, arról itt írtunk bővebben). 

A pontatlan nemzetközi előrejelzések viszont óriási többlet terhet rónak a légiforgalmi irányításra, ami Európa-szerte komoly kapacitásproblémákhoz és a késések számának emelkedéséhez vezet a HungaroControl közleménye szerint.

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) adatai szerint az első félévben kétszer annyi perc késést regisztráltak a légiközlekedésben, mint az előző év azonos időszakában, ezért a szervezet azonnali intézkedéseket kér a kormányoktól és a légiforgalmi irányító szolgálatoktól. Az európai áramlásszervező Eurocontroltól kapott adatok alapján a IATA azt írta,

az első félévben 47 ezer percet késtek a járatok,

ami 133 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában mért szint. A késéseket többnyire a légtér túlzsúfoltsága, illetve a kevés légiforgalmi irányító miatti kapacitáshiány okozza.