Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Új-Zéland is hadat üzen a nejlonzacskóknak

2018.08.10. 11:41

Több más kormányhoz (és egy terrorszervezethez) csatlakozva Új-Zéland kormánya is betiltja a nejlonszatyrokat - írja a Guardian. A tilalom 2019-től lesz érvényes, vagyis a boltoknak nagyjából fél éve van kitalálni, hogy mivel és hogyan szeretnék kiváltani a környezetszennyező zacskókat. Aki pedig jövőre is nejlonzacskót ad a vásárlóinak, azt akár 100 ezer új-zélandi dollárra, vagyis úgy 18,5 millió forintra büntethetik. 

Jacinda Ardern miniszterelnök szerint Új-Zéland egy tiszta és zöld ország hírében áll, a lépésre pedig azért van szükség, hogy ezt a hírnevet megóvják. Azt nyilatkozta, eddig minden évben több százmillió zacskót dobtak el az új-zélandiak, ez a szatyorhegy pedig szennyezi a tengeri élővilágot a szigetország körül. Szerinte a lépést a lakosok is akarják, több mint 65 ezren írtak alá egy erről szóló petíciót, a Ardern állítása szerint pedig a szatyrok betiltásáról írnak neki legtöbbet a kisiskolások. 

Világszerte már 40 országban tiltották be a nejlonzacskókat. Elsőnek Banglades és Dél-Afrika üzent hadat a szatyroknak még 2002-ben és 2003-ban, miután a zacskók annyira elleptek mindent, hogy utóbbi országban ironikusan a nemzet virágának kiáltották ki a réten heverő zacsikat. Legutóbb pedig Kenya és Ausztrália kormányainak lett elege a zacskókból. A környezetvédők sorába pedig a Szomália jelentős részét uraló al-Shabaab terrorszervezet is beállt, így próbálva bizonygatni, hogy milyen felelős kormányzók tudnak lenni egy tömeggyilkos dzsihadista szervezet.