Erhard
2 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Csaknem félmillió magyar nyugdíjas dolgozna, leginkább részmunkaidőben

2018.08.13. 10:58

A magyar nyugdíjasok 80 százaléka egyáltalán nem vállalna munkát, 11 százalékuk részmunkaidős állásban helyezkedne el szívesen – derül ki a GKI Gazdaságkutató legfrissebb, MTI-nek hétfőn küldött reprezentatív kutatásából.

A kutatás szerint Magyarországon jelenleg mintegy 2,5 millió nyugdíjas van, akik közül nagyjából 2 millióan kapnak öregségi nyugdíjat. A felmérésből kiderült:

  • a nyugdíjasok 5 százaléka kötetlen munkaidőben,
  • 2 százalékuk távmunkában dolgozna,
  • és mindössze 2 százalékuk tudná elképzelni magát teljes munkaidőben.

A kutatásból az is kiderül viszont, hogy mintegy félmillió nyugdíjas valamilyen formában szeretne dolgozni, ebből negyedmillió részmunkaidőben, 50 ezer teljes munkaidőben. A közép- és felsőfokú végzettségű nyugdíjasok negyede, az egykori szakmunkások és a 8 osztályt vagy kevesebbet végzettek 14 százaléka dolgozna tovább. Így a munkát kereső nyugdíjasok között 12 százalékos a felsőfokú végzettségűek, 26 százalékos a szakmunkások aránya, míg a középfokú és a 8 osztályt vagy kevesebbet végzettek egyaránt egyharmados súlyt képviselnek.

A 60 év alatti nyugdíjasok csaknem kétharmada szeretne dolgozni, viszont a nyugdíjasokon belüli részarányuk csekély. Ugyanakkor a 60-69 éveseknek csak 24 százaléka, a 70 felettieknek pedig 8 százaléka dolgozna. Végeredményben a potenciális munkavállalók többsége, 60 százaléka 60 és 70 év közötti.

A nyugdíjasok munkavállalási hajlandósága az életkor növekedésével csökken, és összességében is csak mintegy ötödük szeretne valamilyen formában elhelyezkedni, de a kutatás alapján körükből mégis több százezer fővel lenne növelhető a foglalkoztatás, különösen, ha a munkaadóknak sikerül a többségük által elvárt, rugalmas foglalkoztatási formákat is megteremteni.