Aliz
6 °C
14 °C

Kártérítést akarnak a dízelbotrány magyar károsultjai

2018.08.13. 15:48

Itthon is beindult a szervezkedés a dízelbotrány károsultjai között - értesült a Napi.hu.

A pertársaságot az Azauto.hu szerkesztősége szervezi, első lépésként egyelőre azt szeretnék felmérni, hogy hány magyar károsult venne részt az eljárásban. A pertársaságot 500 károsult jelentkezésekor indítanák el, az autósoktól pedig 3000 forintos regisztrációs díjat kérnének, amit visszafizetnének, ha megnyernék a pert.

A szervezők számításai szerint 50 ezer ilyen Volkswagen, Skoda és Audi fut hazánkban, ami érintett - árulta el a Napi.hu érdeklődésére Surányi Péter, az autós oldal főszerkesztője. Surányi azt mondta, hogy 500 jelentkezővel elindítanák a pert, de háromezer károsult lenne az a szám, amellyel már kellő erőt mutathatna a pertársaság. A főszerkesztő elmondása alapján ugyanakkor egyelőre az érintettek "nemigen csipkedték magukat".

A szervezők szerint egy ilyen per Magyarországon sem folytatható le néhány hónap alatt, viszont az amerikai pereskedés tanúsága és tapasztalatai mindenképpen gyorsíthatják a jogerős döntés meghozatalát.

A cégcsoport által manipulált autók tualajainak az USA-ban a bíróság közel  15 milliárd dolláros kártérítést ítélt meg, és az elmúlt hetekben Nagy-Britanniában is aktív volt egy ártérítést követelő mozgalom. A brit autósok jogi képviseltét ellátó ügyvédi irodák szerint a VW-csoport a tulajdonosoknak, autónként akár 8500 fonttal (mintegy 3 millió forinttal) tartozik. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?