Ödön
2 °C
11 °C

Nanoezüsttel kezelt mezeket gyártathat a 2Rule a szegedi állami varrodában

DBZOL20180720002
2018.08.13. 14:53

Múlt héten Kővári Ágnes, a 2Rule-t forgalmazó Magyar Sportmárka Zrt. vezérigazgatója egy interjúban arról beszélt, hogy az egyik varrodának, ahol a mezeiket készítik, olyan technológiai fejlesztés van a birtokában, amit a Szegedi Tudományegyetemmel közösen fejlesztettek ki, és amellyel "lekörözhetik a nagy márkák technológiáit".

Az interjú alapján nem volt egyértelmű, hogy milyen technológiára gondol, ugyanis azt is megemlítette, hogy a gyártást fejkamerával fogják közvetíteni a megrendelőknek, amire nem látott még a piacon példát. Egy olvasónk a cikk megjelenése után felhívta a figyelmünket, hogy a szegedi Szegedi Fonalfeldolgozó Zrt.-nél olyan kamerákat használnak, amik a robotvarrógép számára információkat gyűjtenek. 

A Hvg.hu ugyanakkor most arról ír, hogy 

Kővári arra a nanoezüsttel kezelt anyagra utalhatott, amely az izzadság és a baktériumok elszaporodásának az ellenszere.

Ezt a Szegedi Tudományegyetemen fejlesztették ki, és a cég már évekkel ezelőtt szabadalmaztatta is. A Szegedi Fonalfeldolgozó Zrt. száz százalékosan állami tulajdonú, és közel ezer főt foglalkoztat. Az alkalmazottak csaknem hetven százaléka megváltozott munkaképességű, így komoly állami támogatást kap a társaság: 2017-ben 739 millió forint volt az állami támogatásuk.

A cég főként exportra gyárt kötöttáru-termékeket, bevétele évek óta nyolcszáz millió és egymilliárd forint között mozog. A cég gyártott már sportruhát, konkrétan a Paul&Shark márkát varrták bérmunkában. Kiss Sándort, az állami cég vezérigazgatója a lap megkeresésére annyit árult el, hogy a már szerződött megrendeléseiken túli többletmunkát legfeljebb kapacitásuk bővítése után tudják teljesíteni, ezért egyelőre nem ad részletesebb tájékoztatást.

(Borítókép: Balogh Zoltán / MTI)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?