Erzsébet
1 °C
4 °C

4,4 százalékkal nőtt a gazdaság

magyar gazdasag siker zaszlo
2018.08.14. 09:30 Módosítva: 2018-08-14 10:33:52

Magyarország bruttó hazai terméke az idei második negyedévében a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint 4,4 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva – írja a KSH.

Az MTI beszámolója szerint Szőkéné Boros Zsuzsanna, a KSH főosztályvezetője az adatok ismertetésekor elmondta: a piaci alapú szolgáltatások a szállítás kivételével jól teljesítettek, az iparon belül pedig főként a feldolgozóipar teljesítménye nőtt az előző év azonos időszakához képest. Hozzájárult az éves növekedéshez a második negyedévben a mezőgazdaság is, bár az első negyedévben az ágazat teljesítménye gyengébb volt az egy évvel korábbinál.

Az idei első fél évben a GDP a nyers adatok alapján 4,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A Portfolio cikke alapján a szakértők 4,2 százalékos GDP-növekedésre számítottak a második negyedévre, ez azonban a kiigazítatlan indexre vonatkozott, ami 4,6 százalék lett. 

Az első negyedévében 4,7, tavaly év végén 4,9 százalékos volt a szezonálisan és munkanappal kiigazított növekedés, így az új adat alapján a gazdasági növekedés lassul, ugyanakkor az jó hír, hogy kisebb mértékben, mint  amire az elemzők számítottak.

(Címlap és borítókép illusztráció: szarvas / Index)

Kommentálhatja is a hírt alább, az Index Facebook-posztja alatt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?