Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Virgil
1 °C
5 °C

Erdoğan: iPhone helyett lehet Samsungot vagy török telefont is venni

000 165296
2018.08.14. 12:39

Recep Tayyip Erdoğan török elnök kedden arra buzdította a török lakosságot egy ankarai gazdasági fórumon, hogy bojkottálja az amerikai elektronikai eszközöket, amiért az Egyesült Államok múlt pénteken megduplázta a török acél és alumínium importjára vonatkozó vámtarifát – írja a Financial Times.

Az iPhone helyett ott a Samsung, de az országunkban itt van a Venus is

– mondta a török Vestel mobiltelefonjára utalva. A nyilatkozat után a Vestel részvényei erősödni kezdtek, viszont a reggeli erősödés után a török líra újra gyengülni kezdett a dollárral szemben.

Bezuhant a líra a dollárral szemben Erdogan beszéde után.
Bezuhant a líra a dollárral szemben Erdogan beszéde után.

Erdoğan azt mondta, az USA-val szemben annak ellenére sem fognak meghátrálni, hogy a múlt héten tovább szigorított szankciók hatására a török pénz árfolyama további zuhanásba kezdett a dollárral szemben.

A líra csütörtökön azt követően kezdett esni, hogy a hírek szerint eredménytelenül végződött az a tárgyalás, ami egy amerikai lelkipásztor házi őrizetbe kerülésének ügyét igyekezett volna elsimítani. Andrew Brunson évtizedek óta Törökországban élt már, de a török ügyészség terrorszervezetek segítésével és az amerikaiaknak való kémkedéssel gyanúsítja. A megegyezés elmaradása miatt nőtt az esélye, hogy Trump újabb gazdasági szankciókat léptet életbe.

Reuters szerint hétfőn a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója találkozott a török nagykövettel, hogy Brunson ügyéről tárgyaljanak, de arról egyelőre nincs megegyezés, hogy szabadon bocsátják-e Brunsont.

A török gazdasági helyzetről ebben a cikkben írtunk részletesebben.

Borítókép: Aris Messinis / AFP