Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Erdoğan: iPhone helyett lehet Samsungot vagy török telefont is venni

000 165296
2018.08.14. 12:39

Recep Tayyip Erdoğan török elnök kedden arra buzdította a török lakosságot egy ankarai gazdasági fórumon, hogy bojkottálja az amerikai elektronikai eszközöket, amiért az Egyesült Államok múlt pénteken megduplázta a török acél és alumínium importjára vonatkozó vámtarifát – írja a Financial Times.

Az iPhone helyett ott a Samsung, de az országunkban itt van a Venus is

– mondta a török Vestel mobiltelefonjára utalva. A nyilatkozat után a Vestel részvényei erősödni kezdtek, viszont a reggeli erősödés után a török líra újra gyengülni kezdett a dollárral szemben.

Bezuhant a líra a dollárral szemben Erdogan beszéde után.
Bezuhant a líra a dollárral szemben Erdogan beszéde után.

Erdoğan azt mondta, az USA-val szemben annak ellenére sem fognak meghátrálni, hogy a múlt héten tovább szigorított szankciók hatására a török pénz árfolyama további zuhanásba kezdett a dollárral szemben.

A líra csütörtökön azt követően kezdett esni, hogy a hírek szerint eredménytelenül végződött az a tárgyalás, ami egy amerikai lelkipásztor házi őrizetbe kerülésének ügyét igyekezett volna elsimítani. Andrew Brunson évtizedek óta Törökországban élt már, de a török ügyészség terrorszervezetek segítésével és az amerikaiaknak való kémkedéssel gyanúsítja. A megegyezés elmaradása miatt nőtt az esélye, hogy Trump újabb gazdasági szankciókat léptet életbe.

Reuters szerint hétfőn a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója találkozott a török nagykövettel, hogy Brunson ügyéről tárgyaljanak, de arról egyelőre nincs megegyezés, hogy szabadon bocsátják-e Brunsont.

A török gazdasági helyzetről ebben a cikkben írtunk részletesebben.

Borítókép: Aris Messinis / AFP

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?