Ödön
1 °C
11 °C

Vízhiányos időszakot hirdetett a belügyminiszter

2018.08.15. 08:29 Módosítva: 2018-08-15 08:55:49

Szerdai kezdettel tartósan vízhiányos időszakot állapított meg Pintér Sándor belügyminiszter – írja az MTI a Hivatalos Értesítő alapján.

A közlemény szerint a belügyminiszter a vízgazdálkodásról szóló törvény alapján az ország egészére vonatkozó vízhiány megállapításánál a mezőgazdasági művelésre használt talaj vízháztartási adatait és a hidrometeorológiai előrejelzéseket vette figyelembe. A vízgazdálkodásról szóló 1995-ös törvény arról is rendelkezik, hogy

vízhasználónak nem kell vízkészletjárulékot fizetnie tartósan vízhiányos időszakban az öntözési, halgazdálkodási és rizstermelési vízhasználat vízmennyisége után, 

amennyiben a felhasznált víz mennyisége nem haladja meg az öntözés esetében 50 000 m3/évet, a halgazdálkodásnál és rizstermelésnél 150 000 m3/évet.

A járulék kiszámításáról szóló szakminiszteri rendelet alapján a tartósan vízhiányos időszak kezdete előtti tizennégy napban kivett víz után járó vízkészletjárulék összege kérelemre húsz százalékkal csökkentendő. Ezt a kedvezményt a vízhasználó abban az esetben igényelheti, ha a kivett víz mennyiségét oly módon vezeti, hogy abból egyértelműen meg lehet állapítani, mennyi vizet használt a szóban forgó időszakban.

A kedvezmények érvényesítésekor fontos eljárási szabály, hogy a tartósan vízhiányos időszak kezdő- és végnapja között mért, vagy számított felhasznált vízmennyiséget fel kell tüntetni a vízkészletjárulékkal kapcsolatos adatszolgáltatásban. A kérelmet, valamint a kedvezményes időszakban kivett víz napi mennyiségét feltüntető, a vízhasználó által aláírt dokumentumot a vízkészletjárulékról szóló adatszolgáltatáshoz mellékelni kell.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?