Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Az új tulajdonos kivezeti a tőzsdéről a Gorenjét

2018.08.16. 14:07

Az új kínai tulajdonos kivezeti a szlovén Gorenjét a tőzsdéről – írja az MTI. A Hisense három hónappal ezelőtt megvette a Gorenje részvényeinek 95,42 százalékát, 293 millió euróért, csütörtöktől a Gorenje igazgatósága hat kínai taggal bővült. Franjo Bobinac egyelőre maradt az igazgatóság elnöke.

A Gorenje az egyik legnagyobb, exportra termelő szlovén cég, 11 ezer alkalmazottja van, továbbá Csehországban és Szerbiában is rendelkezik leányvállalattal. A vállalat tavalyi profitja 84 százalékkal zuhant a költségek növekedése és az éleződő verseny miatt, a nehézségek közepette a cégvezetés jelezte, hogy stratégiai partnert keres, így jöttek képbe a kínaiak. 

A Gorenje idén az első negyedévben már jelentősen tudta növelni nyereségét, a cég májusban azt közölte, hogy az adózott eredménye 2,5 százalékkal, 23,5 millió euróra nőtt.

A kínai vállalat kötelezte magát, hogy megőrzi a Gorenje márkanevet és megtartja az alkalmazottakat. A szlovéniai cég lesz a Hisense fő európai kutatási és fejlesztési, valamint termelési központja.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?