Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Energiatakarékos bérházat építtetett a XIII. kerület

2018.08.17. 15:48

Önkormányzati fejlesztésű passzívházat adtak át Angyalföldön, a 23 bérlakásos Kartács utcai épületet 961 millió forintból húzták fel – derült ki az önkormányzat pénteki közleményéből. Nem ez az első hasonló projektje a XIII. kerületi önkormányzatnak, és Tóth József MSZP-s polgármester azt nyilatkozta, nem is az utolsó, 2033-ig megvannak a fejlesztési elképzelések.

Az ötemeletes épület 23 lakása jellemzően egy- és kétszobás, de mindegyik lakás alapterülete meghaladja a 35 négyzetmétert: átlagos alapterületük 40-50 négyzetméter. Az első emeleten 2 lakást mozgáskorlátozottak részére alakítottak ki, a pinceszinten, a mélygarázsban, illetve a földszinten lakásonként egy gépkocsi-beálló van. 

A fűtés levegő-víz hőszivattyús rendszerrel, a melegvíz-ellátása központi kondenzációs gázkazánnal működik, amely indokolt esetben a fűtésre is rásegít. A fűtővíz alacsony hőmérsékletű, ezért a hőleadás mennyezet- és padlófűtésen keresztül történik, amit termosztátokkal lehet szabályozni az igényeknek megfelelően. Minden lakás közműfogyasztását egyedileg mérik.

A kerületben a tervek szerint további bérházak épülnek, a Klapka utcában egy 33 lakásos, a Jász utcában egy 35 lakásos, a Szent László úton pedig egy 60 lakásos épület készül. 2002 óta 599 lakást épített az önkormányzat 30 ezer négyzetméter lakófelületen összesen 10 milliárd forint önkormányzati ráfordítással. 

A lakások bérleti díja 2018-ban nettó 867 forint négyzetméterenként, a fecskelakások fajlagos bérleti díja 467 forint. A fecskeházi lakásokat maximum 8 évre igényelhetik olyan 35 év alatti fiatal házasok, illetve élettársak, akik közül az egyik nem töltötte be a 30. életévét, s vállalni tudják a havi minimum 40 ezer forint lakáselőtakarékosság fizetését.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?