Koronavírus adatok

2022. jan. 24.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Timót, Xénia
-8 °C
-1 °C

Energiatakarékos bérházat építtetett a XIII. kerület

2018.08.17. 15:48

Önkormányzati fejlesztésű passzívházat adtak át Angyalföldön, a 23 bérlakásos Kartács utcai épületet 961 millió forintból húzták fel – derült ki az önkormányzat pénteki közleményéből. Nem ez az első hasonló projektje a XIII. kerületi önkormányzatnak, és Tóth József MSZP-s polgármester azt nyilatkozta, nem is az utolsó, 2033-ig megvannak a fejlesztési elképzelések.

Az ötemeletes épület 23 lakása jellemzően egy- és kétszobás, de mindegyik lakás alapterülete meghaladja a 35 négyzetmétert: átlagos alapterületük 40-50 négyzetméter. Az első emeleten 2 lakást mozgáskorlátozottak részére alakítottak ki, a pinceszinten, a mélygarázsban, illetve a földszinten lakásonként egy gépkocsi-beálló van. 

A fűtés levegő-víz hőszivattyús rendszerrel, a melegvíz-ellátása központi kondenzációs gázkazánnal működik, amely indokolt esetben a fűtésre is rásegít. A fűtővíz alacsony hőmérsékletű, ezért a hőleadás mennyezet- és padlófűtésen keresztül történik, amit termosztátokkal lehet szabályozni az igényeknek megfelelően. Minden lakás közműfogyasztását egyedileg mérik.

A kerületben a tervek szerint további bérházak épülnek, a Klapka utcában egy 33 lakásos, a Jász utcában egy 35 lakásos, a Szent László úton pedig egy 60 lakásos épület készül. 2002 óta 599 lakást épített az önkormányzat 30 ezer négyzetméter lakófelületen összesen 10 milliárd forint önkormányzati ráfordítással. 

A lakások bérleti díja 2018-ban nettó 867 forint négyzetméterenként, a fecskelakások fajlagos bérleti díja 467 forint. A fecskeházi lakásokat maximum 8 évre igényelhetik olyan 35 év alatti fiatal házasok, illetve élettársak, akik közül az egyik nem töltötte be a 30. életévét, s vállalni tudják a havi minimum 40 ezer forint lakáselőtakarékosság fizetését.  • Vennék
  • Hírek