Iphone-ok szétverésével tiltakoznak az amerikai szankciók ellen a törökök

2018.08.17. 09:29 Módosítva: 2018.08.17. 09:29

Új trend van felemelkedőben a Business Insider beszámolója szerint a török közösségi médiában: az emberek arról töltenek fel felvételeket, ahogyan iPhone-okat vernek szét, és amerikai dollárokat darabolnak fel.

A videók azután kezdtek felbukkanni, hogy Erdogan az amerikai termékek - és kifejezetten az iPhone - bojkottjára szólította fel a lakosságot a Donald Trump által kilátásba helyezett szankciók miatt. 

Az első videó, amit a lap talált, Twitteren kezdett terjedni szerdán, ezen egy férfi kalapáccsal tesz tönkre öt iPhone-t, előtte Allahu Akbart kiált. 

Ezután többféle módszer is felbukkant, van, aki a földre dobja, és megtapossa, mások felgyújtják, vagy téglával verik szét a telefont. 

Mások nem a szimbolikus tárgy, hanem az amerikai deviza ellen mennek, pedig most éppen jó sokat ér a török lírához képest. Az alábbi videón egy férfi akkurátusan egydollárosokat apróz fel séfkéssel, mintha csak hagymát vágna az ebédhez:

A török-amerikai viszony diplomáciai, üzleti és katonai stratégiai okokból mérgesedett el mostanában, aminek hatására Trump és Erdogan vámháborúba kezdtek. Ez tovább rontott a líra amúgy sem rózsás helyzetén, de csütörtökön a török pénzügyminiszternek valamelyest sikerült megnyugtatnia a hitelezőket, és megállt a deviza zuhanása.