Jolán
2 °C
4 °C

Kaliforniában női kvóta jöhet a nagyobb cégek vezetésében

2018.08.17. 10:21 Módosítva: 2018-08-17 11:05:25

Az USA-ban a cégek igazgatósági tagjainak csak 18 százaléka nő, és a 3 ezer legnagyobb tőzsdei cég ötödében egyetlen nő sincs a igazgatótanácsban. A Quartz beszámolója szerint Kalifornia állam törvényhozói egy új szabályozással akarják előremozdítani a nemi egyenlőség ügyét:

köteleznék a tőzsdei cégeket, hogy 2020-tól kezdődően válasszanak legalább egy nőt az igazgatóságba. 

2022-től pedig azoknál a vállalatoknál, amelyeknek legalább öttagú a vezető testülete, két nő kellene hogy legyen a tagok között. Hat főnél már három, és így tovább. A tervezet értelmében azok a cégek, amik nem tartják be a nemi kvótát, pénzbüntetést kapnának. A javaslat már átment az állami törvényhozás szenátusán, a végső szavazás augusztus 31-én lesz.  

Kalifornia progresszív imázsa ellenére a női egyenlőség szempontjából nem jár az átlag előtt, sőt: a törvény által szabályozni kívánt területen éppen hogy le van maradva. Míg az USA-ban átlagban 1,75 nő jut egy céges igazgatóságra, addig Kaliforniában csak 1,65. 

A javaslat kapcsán fellángoltak az ilyenkor megszokott viták, az üzleti lobbisták felsorakoztak az ellenoldalon amellett érvelve, hogy a kvóta bevezetése miatt tehetségesebb férfiak szorulhatnak ki pozíciókból. Az is felmerült, hogy a szabály visszatarthat cégeket a tőzsdére lépéstől. A bevezetés mellett szól ugyanakkor, hogy magától csak csigalassúsággal változik a helyzet, aminek oka nem az, hogy nincs elég rátermett nő, hanem az üzleti világban megszokott rutinok. Ráadásul Európa több országában évek óta működik hasonló rendszer, a női kvóta úttörője Norvégia volt, de ma már Németországban és Franciaországban is szabályozva van a minimális női arány a vállalatok vezetésében. 

Ne maradjon le semmiről!

Csatlakozzon az Index Facebook-oldalához, és értesüljön a legfrissebb hírekről.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?