Timót, Xénia
-5 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Most sem minősítették fel Magyarországot

2018.08.17. 23:16 Módosítva: 2018.08.17. 23:37

Megerősítette Magyarország hosszú és rövid futamidejű, devizában és forintban fennálló államadósság-kötelezettségeinek "BBB mínusz/A-3" szintű, befektetési ajánlású besorolását pénteken a Standard & Poor's. A nemzetközi pénzügyi szolgáltató csoport globális minősítési részlege (S&P Global Ratings) péntek éjjel Londonban bejelentette azt is, hogy a magyar szuverén osztályzatra változatlan pozitív kilátás érvényes – írja az MTI.

Az S&P 2016-ban minősítette fel Magyarországot a befektetésre ajánlott kategóriába az addigi bóvliból. A besorolásokra éppen egy éve, tavaly augusztus óta tartja érvényben a további felminősítés távlati lehetőségére utaló pozitív kilátást.

A cég az idei évre összeállított hivatalos menetrendje alapján 2018-ban már nem veszi napirendre a magyar államadósság-osztályzatok felülvizsgálatát, így a magyar szuverén osztályzat módosítása az S&P Global Ratings részéről legközelebb 2019-ben válhat esedékessé.

Az elemzők vegyes érzésekkel fogadták a hírt, derül ki az MTI körképéből. A Takarékbank elemzője, Suppan Gergely úgy fogalmazott, hogy teljesen indokolatlan a felminősítés elmaradása, a hitelminősítő intézetek akár több fokozattal is le vannak maradva a hazai gazdasági folyamatoktól, valamint a piaci árazásoktól.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője viszont azt mondta: nem volt hatalmas meglepetés, de kis csalódottságra azért okot ad, hogy az S&P nem változtatott Magyarország államadós osztályzatán. A csalódást leginkább az jelenti, hogy bár az S&P már 2017 augusztusa óta pozitív kilátással látta el a besorolást (BBB-), úgy tűnik, egy év nem hozott elég bizonyítékot a felminősítéshez. Pedig általában 12 hónap elég szokott lenni arra, hogy egy hitelminősítő elhatározza magát a felminősítés mellett.

Egy esetleges felminősítés esetén Magyarország előreléphetett volna a BBB kategóriába, ahol legutóbb 2010 decemberében szerepelt az ország.