Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Minden harmadik európai gyümölcs vagy zöldség túl csúnya, hogy piacra kerüljön

2018.08.19. 14:14

A földeken kitermelt gyümölcsök és zöldségek harmada sosem kerül a szupermarketek polcára, mert túl csúnya, derül ki a BBC cikkéből. Az Edinburgh Egyetem kutatása szerint 50 millió tonna gyümölcs és zöldség kerül kidobásra, amiért nem elég nagyok vagy szépek.

Az egyik legfontosabb ok, amiért sokat kidobnak, hogy a vásárlók nem bíznak azokban a gyümölcsökben és zöldségekben, amelyek külsőre nem hasonlítanak az átlaghoz. Emiatt egyébként a szupermarketekkel szerződött gazdák jóval többet is termelnek, mert számítanak arra, hogy a termés egy részét külsőségek miatt egyszerűen nem veszik meg.

A kutatók szerint érdemes lenne elkezdeni arra nevelni az embereket, hogy fenntarthatóan vásároljanak, és vegyék meg a csúnyább zöldségeket is, hiszen a külsejükön kívül semmiben sem különböznek a többitől. Hosszú távon ezzel csökkenteni lehetne a ételpazarlást, illetve a Földnek is jót tenne, ha nem kellene a gazdáknak több élelmet előállítani, mint amennyit eladnak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?