A Pepsi 3,2 milliárd dollárért megveszi az izraeli SodaStreamet

2018.08.20. 12:55
Az amerikai PepsiCo Inc. több mint kilencszázmilliárd forintért megveszi az otthoni szódagépeket gyártó izraeli SodaStream International céget. Nem tűnik olcsó vételnek.

A PepsiCo részvényenként 144 dollárért, a pénteki tőzsdei záróértéknél 10,9 százalékkal magasabb áron vásárolja fel az izraeli SodaStream összes részvényét. Az akvizícióra már mindkét vállalat igazgatótanácsa rábólintott – írja az MTI.

A tranzakcióról még szavazniuk kell a SodaStream részvényeseinek, és az ügyletet az illetékes hatóságoknak is jóvá kell majd hagyniuk.

Drágának tűnik

A PepsiCo alighanem nagyon drágán vásárolt. Az 1991-ben alapított SodaStream 3500 alkalmazottal havonta közel félmillió szódagépet gyárt, amelyeket negyvenhat országban értékesítenek szerte a világon. Ugyanakkor a SodaStream éves szinten csak félmilliárd dollár körüli forgalmat tud évente, és a bevételek és a profit növekedési üteme az elmúlt években már nem volt kiugró.

A részvény árfolyama is csak az utóbbi fél évben lőtt ki, talán éppen a tranzakciós pletykák hatására.

Iránykeresés

Ám a PepsiCo-nak nagyon kellett már egy pozitív, egy erőt és növekedést mutató bejelentés, a cég ugyanis intenzíven kereste a stagnáló, olykor szűkülő szódás italpiacról a kitörési pontokat. A társaság ugyan nem csak üdítőket, hanem mindenféle egyéb élelmiszert is gyárt, de az elmúlt évtizedben kevésbé volt sikeres, mint a nagy vetélytárs Coca Cola, legalábbis ezt mutatja a tőzsdei befektetők értékítélete.

A 65 milliárd dolláros éves árbevételű PepsiCo most teljes éves profitjával egyenértékű tranzakciót kötött.

Indra Nooyi le is mondott

A bejelentést alig pár nappal előzte meg a hír, hogy a PepsiCo emblematikus vezetője, a 62 éves Indra Nooyi 12 év cégvezetés után lemondott. Formálisan ma még ő a vezér, de októberben átadja a stafétát.

Indra Nooyi egy indiai születésű tamil üzletasszony volt, aki természetesen személyesen óriási karriersikert ért el azzal, hogy a világ egyik legbefolyásosabb üzletasszonya lett. 30 millió dolláros fizetéssel vezethette a világ második számú üdítőitalcégét, és ő lett az első, aki nőként a nemzetközi krikettvilágban is felsőszintű sportvezető lehetett. Ugyanakkor sok kritika érte, a Fool.com amerikai befektetői oldal cikke alapján a növekedés akadályává vált, így lemondását a befektetők már pozitívan fogadták.