Kinek jó, kinek rossz – súlyos konfliktus az Északi Áramlat 2 gázvezeték miatt

2018.08.20. 16:53
Megsértik a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) normáit azok a szankciók, amelyeket az Egyesült Államok tervez bevezetni az Északi Áramlat-2 földgázvezeték ellen, így azok semmilyen módon nem indokolhatók - hangoztatta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak hétfőn Moszkvában.

Az Északi Áramlat 2, - miképpen az azonos nevű egyes számú vezeték is - orosz földgázt szállít Németországba. Az útvonal alapvetően a balti-tenger alatt halad, így kikerüli Ukrajnát és Lengyelországot.

     

    Szankciók, ellenlépések jöhetnek

    A The Wall Street Journal szombaton közölt értesülése szerint Washington szankciócsomagot készít elő az Északi Áramlat-2 ellen, amelyet heteken belül életbe is léptet.

    Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint Moszkva csak a bevezetésük után kíván majd reagálni az új amerikai gazdasági büntetőintézkedésekre, és lépéseit kizárólag az orosz nemzeti érdek fogja vezérelni.

    Mint mondta, orosz megítélés szerint a készülő szankciók a nemzetközi jog szempontjából törvénytelenek, és kárt okoznak a nemzetközi kereskedelemnek.

    Béke és háború

    Peszkov megfogalmazása szerint Oroszország ki szeretné vezetni a mély válságból az orosz-amerikai kapcsolatokat, de nem borul majd gyászba, ha nem talál kölcsönösségre Washington részéről.

    Közben a két közvetlen érintett, vagyis Oroszország és Németország is tárgyal. A Kreml szóvivője ennek kapcsán elmondta: szombati találkozójuk alkalmából Vlagyimir Putyin orosz elnök biztosította Angela Merkel német kancellárt arról, hogy folytatni kívánja a rendszeres párbeszédet a német üzleti élet képviselőivel.

    Bár a fenti szempontok kizárólag politikai jellegűek voltak, természetesen az is számít majd, hogy a világ legolcsóbban kitermelhető földgáza, vagyis az orosz, az infrastrukturális fejlesztések költsége után milyen áron juttatható el Európába.

    Bár a szárazföldön, vagyis Ukrajnán keresztül sokkal egyszerűbb lenne akár új vezetéket is építeni, de Oroszország szempontjai annyiban érthetőek, hogy Ukrajna éveken át volt rendkívül megbízhatatlan partner, a vezetékek elavultak és nem igazán látszik, hogy az ország képes lenne megfelelő minőségre felfejleszteni azokat.