Ödön
1 °C
11 °C

Nagy bajban a hétszáz éves perzsa szőnyegkultúra

2018.08.20. 09:51
Az Irán elleni szankciók elsősorban az ország méretes szénhidrogéniparát sújtják, de foglalkoztatás és kulturális örökség szempontjából a legnagyobb kár a szőnyegipart éri.

2017-ben Irán 126 millió dollár értékben exportált szőnyeget az Egyesült Államokba. Első ránézésre a 30 milliárd forintos üzlet nem tűnik kiemelkedőnek, de Irán kivitelében a szánhidrogének után ez a második legfontosabb cikk.

Ráadásul a perzsa szőnyegeket jellemzően kézzel készítik, szövik és csomózzák, a szegényebb vidéki, sokszor nem is perzsa, hanem kurd és afgán származású lakosságnak ez volt a legfontosabb megélhetési forrása.

Más piacok után néznek

Az amerikai kereskedők kénytelenek más források után nézni, mert bár a szakértők szerint az iráni szőnyeg pótolhatatlan, egyedi termék, a laikusabb vásárlóknak a török, afgán, örmény helyettesítők is megfelelnek.

A rengeteg fajta, szinte városonként eltérő technológiával készülő iráni szőnyeg, legalább hat-hétszáz éves múltra tekint vissza. A 8000 éves perzsa birodalomból akkor lépett ki a globális hírnév felé, amikor elsőként a 16. század második felében, I. Tahmászp perzsa sah felkarolta a kultúrát, és később ő is, majd kései utódai már rendszeresen perzsa szőnyeget ajándékoztak más kultúrák uralkodóinak.

Bezárnak

A perzsa szőnyeget a padló borítása mellett használják takaróként, imaszőnyegként, fali díszként is. A kurd Rudaw tudósítása szerint a szankciók miatt sok szőnyeggyártó kényszerült elbocsátásokra, mások felhagytak a tevékenységgel.

Persza szőnyeget csomóznak Teheránban
Persza szőnyeget csomóznak Teheránban
Fotó: Bloomberg

Irán gazdasága egyébként is súlyosan megsínyli a nukleáris megállapodás amerikai felrúgása után visszaerősített szankciókat.

  Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

  Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

  Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

  Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

  Mekkora összeget tudsz erre szánni?

  Mekkora összeget tudsz erre szánni?