Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Olasz pénzügyi biztost szeretne a menekültfaló belügyminiszter

2018.08.20. 11:26
Róma politikai sikerei terrorizálják a bankvilágot, de Olaszország jelentős pénzügyi vagy gazdasági biztosi helyet akar szerezni a következő Európai Bizottságban - jelentette ki Matteo Salvini olasz belügyminiszter.

Még csak két-három hónapja alakult meg az olasz kormány, de Matteo Salvini belügyminiszter, a szélsőjobboldali Liga vezető politikusa már tucatszor kavart botrányt a nyilatkozataival. Elsősorban a menekülteket és az őket kimentő hajókat szokta ostorozni, de tett már megdöbbentő kijelentéseket a romákról és a románokról is.

Matteo Salvini
Matteo Salvini
Fotó: Stefano Rellandini

Ezúttal a jövő tavasszal esedékes Európai Parlamenti (EP-) választásokról, valamint az ezután felálló új Európai Bizottságról beszélt, és természetesen megint mindenkibe belekötött. Mint az MTI tudósításában olvasható, a Liga vezetője a Firenze közeli Viareggióban rendezett pártvacsorán hangsúlyozta, Olaszország olyan biztost választ majd magának, aki jelentős pénzügyekkel foglalkozik, gazdasággal, iparral vagy kereskedelemmel, és képes védelmet nyújtani a 60 millió olasz számára, akiket Európában folyamatosan ütlegelnek.

Az eddigiek nem értek semmit

Megjegyezte, a Matteo Renzi vezette előző olasz kormány semmit sem tett az olaszokért. Kijelentette, hogy Federica Mogherini olasz biztos, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője teljesen súlytalan, senki sem ismeri.

Salvini hozzátette: a jelenlegi olasz kormány hiába alakult meg csak két hónapja, máris félelmet kelt, ezért a nemzetközi pénzügyi hatalmak megpróbálják majd elfojtani. A római kormány sikeres politikai kísérlete terrorizálja a pénzügyi és bankvilágot, mivel ezek attól tartanak, hogy más országok is az olasz példát követhetik - jelentette ki Salvini a migráció ellenes Liga és a populista Öt Csillag Mozgalom (M5S) alkotta római kormányról.

Salvini hangzatos követelései különösen annak fényében furcsák, hogy az elmúlt három hónapban az olasz gazdaság kudarcot kudarcra halmozott, leminősítés elé néz és a fejlett tőzsdék közül is az olasz szerepelt a legrosszabbul. A Milanói Értéktőzsde indexe 13 százalékot zuhant, miközben ugyanebben az időszakban az amerikai piacok pluszban zártak, a közvetlen konkurens német, illetve francia tőzsdék pedig csak legfeljebb 4-5 százalékot estek.