Jenő
-2 °C
6 °C

Az MNB befektetési alapkezelőt bírságolt

2018.08.21. 13:31

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) jogszabálysértések miatt 24,5 millió forintra bírságolta az Access befektetési alapkezelőt – írja az MTI. 20 milliót jogszabályok megsértése miatt, 4,5 millió forintot eszközértékesítési hiányok miatt kell kifizetniük. Súlyosbító körülmény volt, hogy a szabályszegéseket ismétlődően követték el, de enyhítő körülmény volt, hogy az Accesnek csekély a piaci részesedése.

A befektetési alapot 2013 óta visszamenőleg ellenőrizte az MNB. Többek között a befektetési döntések meghozatalát, a kezelt befektetési alapok tranzakcióit, valamint a befektetési alapok kezelési szabályzatában foglaltak betartását kifogásolta. Egyes befektetési döntések ugyanis - mint írták - nem a jogszabály által elvárt, befektetők érdekeit védő gondossággal és körültekintéssel születtek, a tranzakciók némelyike pedig nem befektetési célt, hanem más alapok lividitását szolgálta.

A társaság nem dokumentálta továbbá az alapkezeléshez kapcsolódó befektetési döntéseket és a telefonon adott megbízásokat sem, az ajánlatbekérési dokumentációt pedig nem végezte megfelelően, pedig az azért lett volna fontos, hogy a megszűnéssel érintett alapok befektetési eszközeit - a befektetői érdekekre tekintettel - a lehető legmagasabb vételárat kínáló vevőnek értékesítse. A jelentés leírja, a befektetési jegyeket diszkont áron eladva megsértették az ügyfelek érdekeit és a jogszabályi előírásokat is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?