Aliz
6 °C
14 °C

A becsült érték kétszereséért vette meg az állam az Andrássy úti irodaházat

2018.08.21. 08:49 Módosítva: 2018-08-21 14:08:41

Az MSZP hűtlen kezelés gyanújával feljelentést tesz az ügyben, mert az Andrássy út – Izabella utca sarkán álló többszintes épületet majdnem dupla áron vásárolta meg az állam, mint amennyire azt értékelték – írja a 24.hu.

2017 év végén még csak 1,7 milliárd forintot ért az Andrássy út 70. alatt álló irodaház, legalábbis a tulajdonos cég által felkért ingatlan-tanácsadó szerint, ennyi szerepel ugyanis a cég 2017-es beszámolójában.

Andrássy út 70.
Andrássy út 70.
Fotó: Google Maps

A többszintes épületet, amelynek az aljában száz évig a Lukács Cukrászda működött, tíz éve vásárolta fel egy svéd cégcsoport magyarországi leányvállalata, a Stena Property Kft. A kormány nemrégiben 4 milliárd forintot különített el az ingatlanvásárlásra, végül 2,9 milliárd forintot fizettek érte. A szocialisták nem értik a magas árat, és azt sem, mi történt a 2,9 milliárd és a 4 milliárd forint közötti különbséggel.

Egy tavaly elfogadott törvény szerint a világörökségi területeken álló ingatlanokra (ha az nem lakás, lakóház vagy bizonyos besorolású föld) az államnak elővásárlási joga van. Ez a második eset, hogy él is vele, az első az V. kerületi volt Malév-székház volt.

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke szerint a Stena Property Kft. tudott arról, hogy az állam élni fog az elővásárlási jogával, a kormányzatnak pedig nem lett volna szabad kifizetnie a – szerinte – irreálisan magas árat. A Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely szerint ugyanakkor az 1,2 millió forintos négyzetméterár nem kiugró az Andrássy út azon szakaszán.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?