Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

A becsült érték kétszereséért vette meg az állam az Andrássy úti irodaházat

2018.08.21. 08:49 Módosítva: 2018-08-21 14:08:41

Az MSZP hűtlen kezelés gyanújával feljelentést tesz az ügyben, mert az Andrássy út – Izabella utca sarkán álló többszintes épületet majdnem dupla áron vásárolta meg az állam, mint amennyire azt értékelték – írja a 24.hu.

2017 év végén még csak 1,7 milliárd forintot ért az Andrássy út 70. alatt álló irodaház, legalábbis a tulajdonos cég által felkért ingatlan-tanácsadó szerint, ennyi szerepel ugyanis a cég 2017-es beszámolójában.

Andrássy út 70.
Andrássy út 70.
Fotó: Google Maps

A többszintes épületet, amelynek az aljában száz évig a Lukács Cukrászda működött, tíz éve vásárolta fel egy svéd cégcsoport magyarországi leányvállalata, a Stena Property Kft. A kormány nemrégiben 4 milliárd forintot különített el az ingatlanvásárlásra, végül 2,9 milliárd forintot fizettek érte. A szocialisták nem értik a magas árat, és azt sem, mi történt a 2,9 milliárd és a 4 milliárd forint közötti különbséggel.

Egy tavaly elfogadott törvény szerint a világörökségi területeken álló ingatlanokra (ha az nem lakás, lakóház vagy bizonyos besorolású föld) az államnak elővásárlási joga van. Ez a második eset, hogy él is vele, az első az V. kerületi volt Malév-székház volt.

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke szerint a Stena Property Kft. tudott arról, hogy az állam élni fog az elővásárlási jogával, a kormányzatnak pedig nem lett volna szabad kifizetnie a – szerinte – irreálisan magas árat. A Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely szerint ugyanakkor az 1,2 millió forintos négyzetméterár nem kiugró az Andrássy út azon szakaszán.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!