Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Óriási kínai beruházást mondott vissza Malajzia

2018.08.21. 15:58

Több milliárd dolláros, kínai finanszírozású projekt törléséről döntött Malajzia, mert a beruházás túl nagy adósságterhet jelentett volna az országnak.

A maláj kormány a 200 milliárd dolláros (56 ezer milliárd forintos) beruházás lefújásával arról döntött, hogy nem lesz az ország keleti partján vasútfejlesztés és két nagy energiavezeték fejlesztését sem valósítják meg.

A maláj miniszterelnök, Mahathir Mohamad, pekingi látogatása végén elmondta: országa nem tudja vállalni a beruházások költségeit, sőt, hozzátett: Malajziának jelenleg nincs is szüksége ezekre a beruházásokra. Ha a jövőben fontossá válnak, átgondolják újra, addig azállamadósság csökkentésére helyezik a hangsúlyt.

Némi kezdeti félreértés után végül a kínai fél is megértette és elfogadta a döntést. „Nem hiszem, hogy Kína azt akarná, hogy csődbe menjünk” – mondta a maláj kormányfő Pekingben.

Malajziának jelentős kötbért kell fizetnie, amiért kihátrál a beruházásokból, továbbá azt is ki kell derítenie, hogy hova kerültek a már átutalt összegek. Mahathir Mohamad májusi megválasztása óta újraindította a nyomozást a volt miniszterelnök, Najib Razak ellen pénzmosási vádak miatt.

A maláj miniszterelnök utalást tett Kína gazdasági térnyerésének veszélyeire is: „Nem akarunk olyan helyzetet, amelyben egy újfajta gyarmatosítás zajlik, csak mert a szegényebb országok képtelenek felvenni a versenyt a gazdagabbakkal a szabad kereskedelemben. Tisztességes kereskedelmet kell folytatni.”

Thaiföldön, Sri Lankán és más országokban is fogalmaztak már meg kritikát Kínával kapcsolatban, miszerint ezek a beruházások túlságosan pazarlóak és költségesek, túl kevés munkát adnak a helyi cégeknek, és teret adhatnak a sikkasztásnak vagy más visszaélésnek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?