Jenő
-2 °C
6 °C

Egy vagyont hagyott a botrányos alapítványra egy angol üzletember

2018.08.21. 15:30 Módosítva: 2018-08-21 16:00:53

A tragikus balesetben elhunyt dúsgazdag angol üzletember, Richard Cousins 41 millió fontot (majdnem 15 milliárd forintot) hagyott az Oxfam alapítványra végrendelete egy különleges záradéka miatt - írta a BBC.

A BBC úgy tudja, a különleges záradék az volt, hogy vagyona tetemes része akkor száll az alapítványra, ha előfordulna, hogy a Compass csoport vezérigazgatójakét fiával egyszerre halna meg. Az 58 éves Cousins tavaly szilveszterkor vesztette életét egy repülőgép-szerencsétlenségben, vele volt a menyasszonya, annak lánya és Cousins mindkét fia. A család Sydneyben egy városnéző túrán vett részt, amikor egy folyóba zuhantak. A pilóta is életét vesztette.

A családapa az alapvetően cateringgel foglalkozó Compass csoport vezetője volt. A záradékot  egy évvel a halála előtt adta a végrendeletéhez úgy, hogy ha ez a nem várt esemény bekövetkezne, akkor vagyonát az Oxfam alapítványra hagyja. Ilyen záradékot abban az esetben szoktak beletenni egy végrendeletbe, ha a rokonok már eleve tehetősek vagy ha megromlott a viszony velük. A fontmilliomos  így vagyona nagy részét jótékony célra ajánlotta fel, de egy-egy millió fontot a két testvérére is hagyott.

Érdekes, hogy mindez az Oxfam-botrány előtt történt. Cousins a rendelkezés idején még nem tudhatta, hogy egy olyan alapítványra (tulajdonképpen több jótékonysági szervezetet tömörítő szövetségre) hagyja a vagyonát, amely később prostituáltak bérlésével és orgiák rendezésével került be a sajtóba, és a vezetője kénytelen volt lemondani.  Az alapítvány 2016-ban összesen 19,8 millió fontot (7,14 milliárd forintot) kapott hasonló módon rájuk hagyott vagyonokból, Cousins egyedül kétszer ennyit adományozott.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?