Erzsébet
1 °C
4 °C

Óriási közbeszerzési osztálynak vásárolta meg az állam az Andrássy úti irodaházat

2018.08.22. 09:44

A Miniszterelnökség felduzzasztott közbeszerzési ellenőrző osztálya költözik a 3 milliárd forintért megvásárolt Andrássy úti irodaházba – írja a 24. hu.

Ugyan Gulyás Gergely, aki a Miniszterelnökséget vezeti, korábban 15-20 százalékos leépítést jelentett be a közszférában, a saját minisztériumának létszámát 100 fővel megemeli. A tárca közbeszerzési ellenőrzési osztálya nő meg ekkorára, és ők költöznek majd be az épületbe, amelyben korábban a Lukács Cukrászda működött és amelyet 3 milliárd forintért vásárolt meg az állam, kihasználva elővásárlási jogát.

A vásárlás érdekessége, hogy az ingatlant a tulajdonos cég (Stena Property Kft.) 2017-es beszámolója szerint még csak 1,7 milliárd forintra tartották, de Gulyás Gergely szerint az 1,2 millió forintos négyzetméterár teljesen megfelel a piaci viszonyoknak az Andrássy út azon szakaszán.

A közbeszerzési ellenőrzésen azért szigorít a kormány, mert korábban az Európai Bizottság ellenőrei sok szabálytalanságot találtak az uniós beszerzések ellenőrzése körül, ezért kritizálták a kormány ellenőrző tevékenységét. Az uniós felügyeleti szerv 29 projektet vett ki „mintának”, amelyből 24-nél súlyos szabálytalanságot tárt fel. A magas hibaarány miatt a magyar államnak a 2015-2017-es időszakra vonatkozóan 150 milliárd forintot vissza kell fizetnie, illetve a valóságban pénzügyi korrekció néven nem kapja meg ezt az összeget.

Egyébként a korábban működtetett, kiszervezett külső tanácsadói rendszert is kritizálták a brüsszeli ellenőrök, a kiválasztást diszkriminatívnak tartották. Talán azért, mert a testület olyan cégekből állt össze, mint az Orbán családot is képviselő ügyvédi iroda (SBGK), a Nagy és Kiss Ügyvédi Iroda és a Lázár Jánoshoz köthető Ész-Ker Kft.

A 2016-ben 4 évre között megállapodás 4,8 milliárd forintos keretösszegről szólt, eddig – a Portfolio.hu gyűjtése szerint – nagyjából 3,5 milliárd forintot fizethettek ki. Tehát Brüsszel nem értette, miért kellett a munka nagy részét kiszervezni, amikor a felkért cégek feltehetőleg rosszul végezték az ellenőrzést (hiszen magas volt a hibaarány), és miért nem ellenőrizte az ellenőrzést az állam erre dedikált szerve, a közbeszerzési osztály.

Hogy ez ne fordulhasson elő a jövőben, a kancellária egy óriási ellenőrző osztályt hoz létre és a 24. hu információi szerint úgy kalkulált, hogy az eddig zömében külsős tanácsadóknak az ellenőrzésekre kifizetett 16 ezer forint+áfás óradíj és a 3 milliárdos épület hamar be fogja hozni az árát.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?