Ödön
1 °C
11 °C

Tavaly a lakások 5 százalékát külföldiek vették meg

2018.08.22. 15:21 Módosítva: 2018-08-22 15:41:12

2017-ben 7371 lakást vásároltak meg külföldi állampolgárok, ami a teljes lakáspiaci forgalom 4,8 százaléka – derül ki a KSH jelentéséből. Budapesten nagyobb volt ez az arány, 8,8 százalék.

A vevők majdnem kétharmada uniós állampolgár volt, de sok német, kínai és román állampolgár is vett lakást nálunk. Az idősebb, német, holland és svájci vevők inkább vidéki ingatlanokba fektettek, a jóval fiatalabb kínaiak főleg Budapesten vásároltak lakást. Ők így értelemszerűen többet is költöttek, átlagosan a legtöbbet: 41 millió forintot adtak egy lakásért.

„Minden nemzetnek megvannak a sajátos igényei az ingatlanpiacon is. Az Ázsiából érkező vevőink kifejezetten szeretik a budai II. kerület egyes családi házas részeit, a pesti oldalon pedig a XVI. kerületben is bőven tudnak válogatni a kifejezetten nagy családi házak közül. Amennyiben lakhatásuk mellett befektetésként is szeretnének vásárolni, akkor már ők is inkább a belváros felé veszik az irányt és ott keresnek kisebb-nagyobb lakásokat” – írta közleményében Hegedűs László, a Duna House hidegkúti irodájának vezetője. „Bátran hagyatkoznak megérzéseikre és viszonylag gyorsan döntenek egy-egy ingatlan megtekintése után, az alku folyamán is merészebbek a magyaroknál. Az ingatlanközvetítőktől komplett segítséget várnak, a lakások, házak kiválasztása mellett sokszor segítünk nekik az adminisztrációs folyamatok útvesztőjében, vagy akár a környék megismertetésében is.”

A külföldiek által 2017-ben megvásárolt lakások főbb jellemzői.
A külföldiek által 2017-ben megvásárolt lakások főbb jellemzői.
Fotó: Kép: KSH

A külföldiek a fővárosi piacon átlag 36 millió forintot költöttek a magyarok 23 milliójával szemben. A VI., VII. és VIII. kerületek voltak a legkeresettebb (kerületenként 400-nál is több lakást vettek), az eladások közül pedig a legnagyobb arányt az V. kerületben érték el, itt a lakásforgalom egyharmada hozzájuk köthető. Az I., II. és a IX. kerületekben is a forgalom 10 százaléka jött a külföldiek vételéből.

A vidéki lakások közül az ország középső és nyugati részén lévők a legfelkapottabbak, de ott a külföldiek átlagköltései nem térnek el radikálisan a magyarokétól (13 és 11 millió forint).

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?