Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Betiltják a halogén izzókat

2018.08.23. 13:44 Módosítva: 2018-08-23 13:56:23

Az Európai Bizottság közel tízéves döntése értelmében szeptember 1-től az unió területén kivonják a 60 éve forgalomba helyezett halogén izzókat – emlékeztet a The Guardian.

Ez azt jelenti, hogy az Európai Unióban nem lehet többé halogén normál és gyertyaizzókat előállítani, illetve továbbértékesítési céllal importálni. Minden kereskedelmi raktáron maradt halogén normál és gyertyaizzó továbbra is értékesíthető szeptember elseje után is.

A LED-ekhez hasonlítva a halogénizzók ötször annyi energiát fogyasztanak, és jelentősen több hőt is termelnek, mindezek miatt jobban károsítják a környezetet. Szakértők szerint a LED-izzókkal kevesebb áramot kell majd fizetnünk, és kisebb lesz a szén-dioxid kibocsátás is. Jelenleg a halogén izzók évi 15 millió tonna szén-dioxid kibocsátásért felelnek.

A Philips szerint a brit háztartások évi 112 fontot (kb. 40 ezer forintot) spórolhatnak meg a LED-ekkel. A következő nagy változás az átlátszó tűlábas halogén lámpák kivonásával várható majd 2020-tól.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?