Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Nem nyomoznak a 9 ember halálát okozó lisztéria fertőzés ügyében

2018.08.23. 07:37 Módosítva: 2018-08-23 07:43:25

Egyelőre nem folyik nyomozás  a Greenyard Hungary Kft. bajai üzemében csomagolt fagyasztott zöldségek ügyében, pedig a bennük kimutatott Listeria monocytogenes baktérium miatt idén június közepéig 47-en betegedtek meg és kilencen haltak meg  Ausztriában, Dániában, Finnországban, Svédországban és az Egyesült Királyságban, írja a 24.hu.

Az Európai Unió Élelmiszer-biztonsági Hivatala azt állapította meg, hogy a megbetegedéseket a magyar cég által csomagolt fagyasztott zöldség okozta.  A lisztériafertőzés forrása ráadásul több éven át fennállt: 2016-ban, 2017-ben és 2018-ban előállított termékekben a baktérium ugyanazon törzsét azonosították, ami azt jelzi, hogy a feldolgozóüzem fertőtlenítése nem sikerült tökéletesen. A cég júliusban mintegy 29,1 ezer tonna 2016 augusztusa és 2018 júniusa között gyártott, Magyarországon értékesített gyorsfagyasztott zöldséget és zöldségkeveréket hívott vissza a forgalomból.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) megtiltotta az érintett termékek forgalomba hozatalát, és ami már kiment, annak visszahívására kötelezte a céget, amely maga függesztette fel a termelést. A nagyobb áruházláncok ezután sorra jelentették be, hogy a termékeket levették a polcokról.

Az üzemet azonban nem zárták be, a cég éppen a termelés újraindítását készíti elő , ezért próbagyártást indított.  A hatóság és a vállalkozás is rendszeresen ellenőrzi mintavétellel a gépsor meghatározott pontjait, valamint a készterméket, ami egyelőre nem kerül forgalomba.

Pedig az élelmiszerlánc-törvény szerint akár ötmilliárd forint is lehet a büntetés az élelmiszerbiztonsági szabályok durva megsértéséért, az egészségre ártalmas közfogyasztási cikkek készítői és forgalmazói akár több év börtönt is kaphatnak a büntető törvénykönyv alapján. Importnál az első magyarországi forgalomba hozó, azaz a  Greenyard felel az élelmiszer-biztonságáért, ezért a 24.hu szerint bírság néz ki a Greenyardnak, de még nem zárult le az eljárás.

A lisztériafertőzés ügyében azért nem nyomoz a rendőrség, mert eddig nem érkezett feljelentés, válaszolta az Országos Rendőr-főkapitányság a 24.hu kérdésére.

A Nébih korábban azt közölte, hogy nem hibázott a termékek gyártója. A  Listeria monocytogenes baktérium jelenléte ugyanis önmagában nem jelent problémát egy hűtőipari üzemben, ahol közvetlen fogyasztásra szánt élelmiszert nem gyártanak. 

Ez a baktérium ugyanis jelen van a talajban, megtalálható a zöldségeken is, de mosással könnyen eltávolítható, főzéskor pedig két perces, 75 Celsius fokon történő hőkezelés végez a baktériumma l. A baktérium viszont jól tűri a hideget , képes a hűtőben is szaporodni. A  fagyasztott árut, például a kukoricát is, célszerű hőkezelni, nyersen beleenni ugyanis fertőzésveszélyes.  

„Ennek a baktériumnak a problematikája eddig kiesett a figyelem fókuszából” – magyaráztaa lapnak az egyik korábbi országos főállatorvos. Mivel eddig nem volt ismert tömeges járvány, ezért részletes előírások sem voltak a lisztéria vizsgálatára. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?