Lecsapott az MNB a Random Capital brókercégre

2018.08.23. 14:46

Az MNB 9,5 millió forint bírság megfizetésére és a feltárt jogsértések megszüntetésére kötelezte a Random Capital nevű brókercéget.

A bírságot többek közt azért kapták, mert hiányosságokat találtak a belső információs jogosultságok és az adatszolgáltatás terén, de a nyilvántartási, sztornózási és szűrési rendszerek, valamint a pénzmosás és terrorizmus finanszírozás megelőzési tevékenység sem volt megfelelő.

Az MNB közleménye szerint az ügyfeleknek kára nem keletkezett, de a jegybank ügyfélvédelmi okokból már az eljárás során szükségesnek tartotta azonnali hatállyal felszólítani a céget, hogy szervezetén belül csak a munkakörük alapján arra illetékeseknek tegye lehetővé az információkhoz való hozzáférést.

A jegybank kiemelten vizsgálta és szankcionálta a Random Capital számviteli, nyilvántartási és informatikai hibákra visszavezethető adatszolgáltatási hibáit. Emellett problémát talált a vizsgálat a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának megelőzésére irányuló tevékenység körében, elsősorban a pénzmosási szabályzatot, a szankciós szűrés megfelelőségét, az ügyfélazonosítást, valamint a tényleges tulajdonosok nyilatkozattételét érintően is.

A bírság összegénél súlyosító körülménynek számított, hogy a pénzmosás megelőzési tevékenységet érintő egyes jogsértések huzamosabb ideje fennálltak. Enyhítő körülmény volt ugyanakkor a szolgáltató csekély piaci súlya és együttműködő magatartása, illetve a jogsértések kiküszöbölésére tett azonnali és tervezett intézkedései.