Ödön
2 °C
11 °C

Lecsapott az MNB a Random Capital brókercégre

2018.08.23. 14:46

Az MNB 9,5 millió forint bírság megfizetésére és a feltárt jogsértések megszüntetésére kötelezte a Random Capital nevű brókercéget.

A bírságot többek közt azért kapták, mert hiányosságokat találtak a belső információs jogosultságok és az adatszolgáltatás terén, de a nyilvántartási, sztornózási és szűrési rendszerek, valamint a pénzmosás és terrorizmus finanszírozás megelőzési tevékenység sem volt megfelelő.

Az MNB közleménye szerint az ügyfeleknek kára nem keletkezett, de a jegybank ügyfélvédelmi okokból már az eljárás során szükségesnek tartotta azonnali hatállyal felszólítani a céget, hogy szervezetén belül csak a munkakörük alapján arra illetékeseknek tegye lehetővé az információkhoz való hozzáférést.

A jegybank kiemelten vizsgálta és szankcionálta a Random Capital számviteli, nyilvántartási és informatikai hibákra visszavezethető adatszolgáltatási hibáit. Emellett problémát talált a vizsgálat a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának megelőzésére irányuló tevékenység körében, elsősorban a pénzmosási szabályzatot, a szankciós szűrés megfelelőségét, az ügyfélazonosítást, valamint a tényleges tulajdonosok nyilatkozattételét érintően is.

A bírság összegénél súlyosító körülménynek számított, hogy a pénzmosás megelőzési tevékenységet érintő egyes jogsértések huzamosabb ideje fennálltak. Enyhítő körülmény volt ugyanakkor a szolgáltató csekély piaci súlya és együttműködő magatartása, illetve a jogsértések kiküszöbölésére tett azonnali és tervezett intézkedései.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?