Megint új poggyászszabály a Ryanairnél

2018.08.24. 12:13

Idén januárban egyszer már változtattak, most az új szabály, hogy november 1-től 58 literről 20 literre csökken a kézipoggyászméret a társaságnál, azaz már csak egy csomagot vihetünk magunkkal ingyen a Ryanair gépeire – írja a Guardian.

Eddig egy hátizsákméretű csomagot lehetett felvinni az utastérbe, egy gurulós kézipoggyászt (legfeljebb 58 literest) pedig le lehetett adni a kapunál, amit a célállomáson adtak vissza.

A jövőben az elsődleges beszállást vásárlók szállhatnak csak fel plusz egy ingyenes poggyásszal a gépre.

A társasági szerint az utasaik 30 százaléka eddig is elsőbbségit vett 6 fontért, további 30 százalék meg eddig is csak egy poggyásszal utazott. A 10 kg-nál könnyebb, feladott poggyászok ára viszont olcsóbb lesz, 25 font helyett csak 8 fontot kell majd fizetni.

A WizzAir is változtatott kézipoggyász témában, írta meg a Fapadosinfo blog. A légitársaság honlapján ez olvasható:

Az utasok EGY, legfeljebb 55 x 40 x 23 cm méretű ingyenes kézipoggyásszal utazhatnak. A fedélzeten korlátozott a rendelkezésre álló hely, ezért csak a WIZZ Priority szolgáltatást vásárló utasok vihetik magukkal az utastérbe a kézipoggyászukat. A WIZZ Priority szolgáltatás megvásárlásával Ön garantáltan magával viheti az utastérbe az 55 × 40 × 23 cm méretű kézipoggyászát és további egy darab 40 × 30 × 18 cm méretű kisebb táskát. Ha nem vásárol WIZZ Priority szolgáltatást, és a kézipoggyásza nagyobb a megengedett méretnél (40 × 30 × 18 cm), akkor az utasfelvételi pultnál ingyenesen fel kell adnia azt, és majd az érkezési repülőtéren veheti át a poggyászfelvételnél. Ha a kézipoggyásza 40 × 30 × 18 cm-nél kisebb, magával viheti az utastérbe, és az ülés alatt kell elhelyeznie azt. A laptopot kérjük minden esetben magával vinni az utastérbe. Javasoljuk utasainknak, hogy a legfontosabb dolgokat (pl. személyes higiéniai cikkek, útlevél és egyéb dokumentumok) és értéktárgyaikat (pl. ékszer, telefon, fényképezőgép) vigyék magukkal az utastérbe.

Eddig opcionális volt, hogy a poggyászt feladja az utas vagy a kapunál elveszik tőle. Mostantól kötelező feladni a becsekkoláskor, ami biztosan több időt vesz igénybe a felszállás előtt. A kézipoggyászt egyébként már pár hónapja nem lehet felvinni a gépre, csak priority szolgáltatással, most tehát annyi változik, hogy aki nem viszi fel, annak hol kell leadnia. Ez mindenképp plusz sorban állás és plusz idő.