Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Még mindig több mint egymillió magyar hagyná itt az országot

GettyImages-973283642
2018.08.26. 18:52 Módosítva: 2018-08-26 20:18:25

Nagyságrendileg 1,2 millióan tervezik, hogy a jövőben külföldön vállalnak munkát, a fiatalok körében pedig különösen magas, 41 százalékos ez az arány. Messze a legtöbben az alacsony fizetések miatt akarnak elmenni, a kivándorlásért pedig elsősorban a Fidesz-kormányt és Orbán Viktort teszik felelőssé – derült ki a Publicus reprezentatív felméréséből, amelyet a Vasárnapi Hírek megbízásából készített a kivándorlás témájában.

40094005 10155828326488450 5204026501774704640 o.png? nc cat=0&o
Fotó: Publicus Intézet

A megkérdezetteknek átlagosan majdnem hét közeli családtagja, vagy ismerőse vándorolt külföldre az elmúlt pár évben és majdnem nyolc vállal tartósan munkát külföldön. Ez érdemi növekedés a tavalyi kutatásukhoz képest, és nagyságrendileg megegyezik a két évvel ezelőtti számokkal. A kérdésben a válaszadók 73 százaléka érintett, azaz azoknak az embereknek is megnőtt a száma, akiknek kivándorolt, vagy tartósan külföldön dolgozik közeli családtagja, ismerőse.

A fiatalok még mindig mennének

A megkérdezettek 15 százaléka tervezi, hogy a jövőben külföldön vállal munkát, ami

nagyságrendileg 1,2 millió főt, a velük távozó kiskorú családtagokkal pedig akár másfél millió főt is jelenthet.

A kivándorlási potenciál a tavaly mértekhez képest ugyanakkor nem változott. Érdekesség, hogy míg tavaly komoly különbségek voltak az érintettségben a párthovatartozástól függően, ez mostanra elmúlt, és csak a végzettség szerinti és a korosztályi különbségek maradtak. 

A nyolc általánost végzettek esetében 59 százalékos az érintettség, a magasabban kvalifikáltaknál azonban jóval nagyobb, 78-81 százalékos volt az érintettek aránya. Az életkor alapján természetesen a fiatalabb generáció az érintettebb: míg 45 év alatt a megkérdezettek 80-82 százaléka számolt be érintettségről, addig 60 év felett már csak 62 százalékos volt az arány.

1.png
Fotó: Publicus Intézet

A fiatalok körében különösen magas a kivándorlási hajlandóság, tízből durván minden negyedik fiatal tervezi, hogy külföldön próbál szerencsét, ez pedig

kb. 580 ezer 30 év alatti potenciális kivándorlót jelent.

A 30-44-es korosztályban 20, a 45-59 közöttieknél 8, a 60 év felettieknél pedig elenyésző, 1 százalékos ez az arány.

Nem elég a fizetés

A külföldön munkát vállalni akarók körében egyértelműen az a legfontosabb ok, hogy áláspontjuk szerint nem lehet megélni az itthoni fizetésből, a válaszadók 59 százaléka vélekedett így. Viszonylag sokan gondolják továbbá úgy, hogy nem tudnak megfelelő jövőt biztosítani a családjuknak, nem tudnak előrelépni a munkahelyükön, és sokaknak van elege a magyarországi politikai és közéleti viszonyokból is. A szakmai kihívás, a tapasztalatszerzés, a világlátás, vagy akár a nyelvtanulás ugyanakkor meglehetősen kevesek számára számítanak elsődleges oknak.

2.png
Fotó: Publicus Intézet

A tavalyi adatokhoz képest egyébként viszonylag meglepő, hogy jelentősen megnőtt azok száma, akik vagy nem tudták, miért akarnak kimenni, vagy nem akartak válaszolni a kérdésre. A fizetést keveslők aránya nem változott érdemben, a többi lehetőségnél ugyanakkor mindenhol szignifikáns csökkenés megfigyelhető.

A kormány a főkolompos

Tavaly még elsősorban az alacsony fizetésekkel magyarázták a megkérdezettek a kivándorlást, idén azonban ez jelentősen megváltozott, most már ugyanis a legtöbbek szerint

elsősorban a Fidesz kormány és Orbán Viktor felelős a megnövekedett kivándorlásért.

Ezt követte az, hogy külföldön többet lehet keresni, a megélhetéshez nem elegendő magyar fizetések csak a harmadik helyre fértek be. 

3.png
Fotó: Publicus Intézet

Ez azt jelenti, hogy a tavalyi felméréshez képest a jelentősen csökkent a gazdasági okot említők aránya, a a politikai okok relatív súlya pedig növekedett.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?